Clotilde Armand a încercat în ultimele zile să își obțină mandatul de senator, deși fusese declarată incompatibilă, cu ajutorul fostului șef al Curții Constituționale a României (CCR). Fostul edil al Sectorului 1 spune că decizia prin care a fost declarată incompatibilă se referă numai la funcția de primar, nu și cea de senator. Totuși, Clotilde ar fi renunțat la mandatul de senator deoarece USR ar fi riscat să piardă un vot în Parlament.
Senatul, reunit pe 20 decembrie, a ales componența Comisiei însărcinată cu validarea mandatelor noilor senatori ce au obținut un mandat în legislatura 2024-2028, în urma alegerilor de pe 1 decembrie.
Clotilde Armand este într-o situație complicată deoarece, deși s-a regăsit pe listele partidului USR București la alegerile parlamentare și a obținut un mandat de senator, a pierdut definitiv un proces cu Agenția Națională de Integritate, în urmă cu o săptămână.
Citește și : Ipocrizie suveranistă! Diana Şoşoacă refuză mandatul de senator al României, pentru salariul uriaş de la Bruxelles
ANI susține că Armand și-a exercitat funcția de primar al Sectorului 1 concomitet cu cea de manager într-un proiect anticorupție derulat de primărie, ceea ce a determinat-o să fie într-o stare de incompatibilitate și conflict de interese.
Cu toate acestea, Clotilde Armand a fost prezentă pe 19 decembrie la Senat și, ajutată de fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a cerut conducerii Parlamentului să-i valideze mandatul de senator, furnizând mai multe argumente în acest sens.
Citește și : Cum a preluat Coaliția PSD-PNL guvernarea și ce moștenire lasă Guvernul Ciolacu în urmă
Fosta primăriță a Sectorului 1 ar fi fost convinsă, pe 20 decembrie, de colegii de la USR, să renunțe la mandatul de parlamentar, informații ce au fost confirmate și de plenul Senatului. Practic, dacă ar fi ajuns în situația în care mandatul ei ar fi fost invalidat de conducerea Parlamentului, USR ar fi pierdut un loc în noua legislatură. Astfel, locul său a fost luat de Simona Spătaru.