„Raportul este un avertisment politic sever pentru derapajele în funcţionarea câtorva instituţii fundamentale, precum Parlamentul, Guvernul, CSM şi Ministerul Justiţiei”, a afirmat Turcan.
În opini sa, „puterea actuală primeşte o corecţie severă de la UE şi un CEC de neîncredere pentru comportamenatul anterior”.
„Aceasta a ratat şi momentul suspendării MCV în Justiţie. Mai primeşte de asemenea şi un set de teme pe care trebuie să le facă pentru a nu rămâne la periferia actorilor democratici ai UE”, a precizat Raluca Turcan.
Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.
Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu.
„S-au înregistrat progrese, dar din raport se înţelege foarte bine că mai sunt lucruri de făcut”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.
Oficialul UE a spus că Guvernul român a începlinit multe dintre recomandările CE privind statul de drept, dar nu pe toate.
Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.