Primul suspect a fost identificat. Eventualele sale legături în străinătate sau în Turcia sunt în curs de verificare. „Cel mai probabil este vorba de un atentat sinucigaș având legătură cu Daech ( Statul Islamic)”, a declarat premierul Ahmet Davutoglu în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în provincia Sanliurfa, în care se află şi localitatea Suruc.
Davutoglu a precizat că guvernul său are în vedere luarea de măsuri suplimentare menite să asigure securitatea la frontieră. „Cel mai probail, Statul Islamic este răspunzător pentru acest atac”, a mai spus Davutoglu, care a ţinut să spună că guvernul său va întări măsurile de securitate la frontiera cu Siria, potrivit bbc.com.
Reprezentanţii Statului Islamic nu au luat deocamdată nicio atitudine faţă de informaţiile apărute în mass-media privind carnagiul de la centrul cultural, în care sunt suspecţi principali. Miercuri, responsabilii turci se vor întâlni pentru a examina aporire măsurilor de securitate de-a lungul frontierei cu Siria.
Oficialităţile turce au vorbitr, iniţial, despre o femeie-kamikaze, dar presa locală a relatat că atacatorul era bărbat.
Citeşte şi ATENTAT ÎN TURCIA: 30 de morţi şi 100 de răniţi într-un atentat sinucigaş la Suruc UPDATE
Tinerii activişti, majoritatea fiind studenţi, au ţinut o conferinţă de presă după atacul sinucigaş de la Centrul Cultural Amara, luni după-amiază. Ei voiau să călătorească în Siria, pentru a da o mână de ajutor reconstruirii oraşului Kobane.
Presa a publicat o mulţime de imagini cu entuziaştii tineri din cadrul Federaţiei Asociaţiilor Tineretului Socialist, relaxându-se la un mic-dejun, cu câteva ore înainte de atacmul terorist. Funeraliile unora dintre victime au avut loc deja, dar rudele altora aşteaptă încă veşti despre cei pe care i-au pierdut. Dintre cele o sută de persoane rănite în atac, 29 de află încă în spital, a mai precizat Davutoglu.