Întrebat dacă sutele de mii de refugiați din Turcia se vor îndrepta către Europa dacă UE nu va ridica vizele pentru cetățenii turci începând cu luna octombrie, Cavusoglu a răspuns: „Nu vreau să vorbesc despre cel mai prost scenariu — discuțiile cu UE continuă, dar este clar că fie aplicăm toate tratatele în același timp, fie renunțăm la toate”, scrie Agerpres.
Acordarea dreptului de a circula fără vize în UE — cel mai mare „premiu” pentru cooperarea Ankarei în stăvilirea afluxului de migranți către Europa — a suferit mai multe amânări din cauza disputei privind legislația antiteroristă adoptată recent de Turcia și a represaliilor declanșate de autoritățile de la Ankara după tentativa de lovitură de stat eșuată din 15 iulie, amintește agenția de presă britanică.
Totodată, Cavusoglu a acuzat Uniunea Europeană de ostilitate față de Turcia. „Am făcut eforturi practic ca nicio altă țară să îndeplinim condițiile pentru aderarea la UE. Dar ceea ce primim din partea UE sunt doar amenințări, insulte și un blocaj total. Mă întreb: ce crimă am comis? De unde această ostilitate față de Turcia?”, a spus el pentru Bild, citat de EFE.
Cavusoglu s-a declarat decepționat în legătură cu criticile la adresa Turciei, după ce autoritățile de la Ankara au cerut câteva miliarde de euro pentru a face față crizei refugiaților. „Banii nu sunt pentru noi, ci pentru refugiați. Turcia își asumă cea mai mare povară dintre toate țările, am investit 25 de miliarde de dolari. Dar din partea UE tot ceea ce auzim este: ‘Noi suntem șefii, iar lucrurile se fac așa (cum spunem noi). Dar lucrurile nu merg așa, această mentalitate nu este corectă”, a acuzat ministrul turc.
Pe de altă parte, Cavusoglu s-a referit și la dezbaterea privind reintroducerea pedepsei cu moartea în țara sa și, deși s-a declarat „personal” și „din principiu” împotrivă, a atras atenția că există „un strigăt popular” după puciul ratat din 15 iulie pe care guvernul său nu se poate face că nu-l aude. „A fost cea mai sângeroasă lovitură de stat din istoria Turciei. Au existat oameni peste care s-a trecut cu tancul, clădirea Parlamentului a fost bombardată. Nu putem ignora acest strigăt și trebuie să dezbatem (propunerea) în Parlament”, a insistat șeful diplomației turce. În opinia sa, „poporul turc este traumatizat” și „nici acest lucru nu este înțeles de europeni”. „Ne umilesc, în loc să ajute Turcia”, s-a plâns el.