Turcia face presiuni. Cere vize, accelerarea aderării la UE şi o zonă de securitate în Siria

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că, pentru soluționarea crizei refugiaților veniți din Siria, este necesar ca pe teritoriul acestei țări, în apropierea graniței cu Turcia, să fie creată o zonă de securitate și de excludere aeriană. Comisia Europeană îi va propune liderului turc o agendă comună privind migrația.
Romania TV
05 oct. 2015, 20:19
Turcia face presiuni. Cere vize, accelerarea aderării la UE şi o zonă de securitate în Siria

„Dacă dorim să rezolvăm criza refugiaților, trebuie să facem trei lucruri: să ne concentrăm pe antrenarea și echiparea forțelor rebelilor moderați care se opun regimului președintelui Bashar al-Assad, să declarăm o zonă de securitate protejată de terorism și să stabilim o zonă de excludere aeriană”, a indicat Recep Tayyip Erdogan într-o conferință de presă susţinută după o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Uniunea Europeană este pregătită să discute orice subiect cu Turcia, așadar am vorbit și despre o posibilă zonă tampon în Siria”, a declarat, la rândul său, Donald Tusk.

Propunerea privind crearea unei astfel de zone în nordul Siriei nu este nouă, ea fiind evocată și în trecut de oficialii turci, dar de fiecare fată a fost primită cu reticență de Uniunea Europeană. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a avut și el o întrevedere cu Erdogan, a apreciat că instituirea unei astfel de zone necesită o decizie a Consiliului de Securitate al ONU.

În prezent în Turcia se află, potrivit lui Erdogan, circa 2,5 milioane de refugiați, dintre care aproximativ 2,2 milioane sunt sirieni. Numai câteva sute de mii dintre aceştia sunt găzduiți în tabere controlate de guvernul de la Ankara.

Prin urmare, teritoriul turc a devenit în ultima vreme punctul de plecare al unui aflux semnificativ de imigranți ilegali care doresc să ajungă în statele vest-europene. Numai de la începutul acestui an peste 300.000 de refugiați au plecat din Turcia către insulele grecești cu ajutorul ambarcațiunilor puse la dispoziție de traficanți. Acest număr semnificativ a alimentat criticile că guvernul turc, dacă nu încurajează acest exod, cel puțin îl tolerează.

Erdogan susţine însă că țara sa nu a trimis ‘niciodată’ refugiați către alte state, el subliniind că până în prezent Turcia a cheltuit circa 7,8 miliarde de dolari pentru acești refugiați.

De altfel, ultima măsură luată de Comisia Europeană pentru a determina Turcia să coopereze mai mult în chestiunea refugiaților a fost sporirea asistenței financiare, guvernul de la Ankara urmând să primească fonduri europene în valoare de un miliard de euro, deja prevăzute pentru Turcia ca țară candidată la UE, alte fonduri urmând să fie furnizate prin intermediul agențiilor ONU.

Însă dosarul relațiilor dintre Turcia și UE este mult mai complex, nemulțumiri fiind manifestate atât la Bruxelles cât și la Ankara. Astfel, în timp ce UE critică politicile autoritare și antiliberale promovate de președintele Erdogan, acțiunile acestuia împotriva separatiștilor kurzi și intențiile sale neclare în ceea ce privește Siria, Turcia la rândul ei este nemulțumită că negocierile de aderare la UE sunt blocate și nici măcar dosarul liberalizării regimului de vize nu avansează, o altă solicitare privind înscrierea de către UE a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în rândul grupărilor teroriste.

Aceste trei ultime aspecte au fost evocate la Bruxelles și de Erdogan, care a solicitat soluționarea lor ca o contrapartidă pentru efortul pe care Turcia îl face în primirea refugiaților. ‘Procesul de aderare ar trebui să fie liber de bariere politice artificiale și ar trebui revitalizat’, a punctat președintele turc, insistând că intrarea în blocul comunitar este pentru țara sa o ‘opțiune strategică’.

Prin urmare, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat, tot luni, că îi va propune lui Erdogan o agendă migratorie comună UE-Turcia, odată cu promisiunea că va fi accelerat procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Top 4 zodii care vor avea o lună februarie de vis. Plouă cu noroc peste ele
Capital.ro
Romania a pierdut o mare stea. A fost cea mai iubită prezentatoare. A încântat o țară întreagă vreme de trei decenii
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
O nouă taxă în România. Intră în vigoare în primăvară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A plecat de bunăvoie. Acum s-a aflat decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Vizită oficială a vicepreședintelui Comisiei Europene Roxana Mînzatu în România
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarea anticipată în 2025. Cine poate beneficia și cum se calculează suma primită