Ministrul Sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca, a anunţat în ziua precedentă că persoanele care corespund criteriilor se pot programa pentru a primi a treia doză de vaccin. „Nu există nicio restricţie sau prioritate cu privire la tipul de vaccin pentru a treia doză„, a spus Koca într-un discurs televizat după o reuniune a Comitetului Ştiinţific Consultativ pentru Coronavirus.
Comitetul a decis, de asemenea, ca persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus să se poată vaccina după trei luni în loc de şase. „Acest lucru ar creşte semnificativ nivelul de anticorpi şi protecţia actuală”, a menţionat ministrul, citat de agenţia turcă Anadolu.
Cu o populaţie de 83 de milioane de locuitori, Turcia a lansat programul de vaccinare la nivel naţional în ianuarie, fiind inoculaţi cu prioritate lucrătorii din domeniul sanitar şi persoanele vârstnice cu un vaccin dezvoltat de Sinovac Biotech din China. În program a fost inclus recent vaccinul Pfizer-BioNTech.
Citeşte şi Cum ajută a treia doză de AstraZeneca. Cercetătorii au făcut noi descoperiri
Ministrul a precizat că intervalul de timp dintre două doze a vaccinului BioNtech a fost redus la patru săptămâni de la şase în contextul răspândirii variantei Delta a coronavirusului.
Potrivit ministrului Sănătăţii, cazurile de COVID-19 cu varianta Delta sunt în creştere în ţară, numărul persoanelor infectate ajungând la 244 în 26 de provincii de la 138 în 16 provincii, săptămâna trecută.
Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii, peste 50 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate în Turcia. Numărul persoanelor care au primit două doze de vaccin anti-COVID-19 a depăşit 15,1 milioane.
Citeşte şi Andrei Baciu aruncă bomba! Ce se întâmplă cu a treia doză de vaccin
În România, Valeriu Gheorghiţă a explicat în ce situaţie s-ar putea face şi a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului. „Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccine, dacă avem populație vaccinate într-un număr mare cu schema complete…(…) să avem imunitate colectivă, adică 60%-70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur, trecerea prin boală nu oferă o imunitate suficientă, ci doar 3-6 luni„, a declarat Valeriu Gheorghiță