‘Avem o importantă datorie morală faţă de tătari şi discutăm cu părţile implicate pentru ca această dispută să nu degenereze într-un conflict armat. Nu putem rămâne simpli spectatori la ce se întâmplă acolo’, a explicat o sursă guvernamentală.
Luni seară, şeful statului, Abdullah Gül, a convocat o reuniune cu şeful diplomaţiei turce, Ahmed Davutoglu, şi cu adjunctul acestuia, ambasadorul Feridun Sinirlioglu.
Ministrul de externe a subliniat în cursul întrevederii că ‘poziţia oficială a Turciei în conflictul amintit este salvgardarea integrităţii teritoriale a Ucrainei’, au precizat consilieri ai acestuia.
Ahmed Davutoglu şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a se întâlni cât mai curând posibil cu omologul său rus, Serghei Lavrov, a informat cotidianul Hürriyet pe site-ul său.
În timpul weekendului, membri ai diaspora tătare din Turcia au manifestat la Ankara, Istanbul sau Konya (centru) pentru a denunţa intervenţia Rusiei în Crimeea. ‘Nu Rusiei, Crimeea trebuie să rămână ucraineană’, au scandat manifestanţii duminică la Ankara în faţa ambasadei Rusiei.
Şeful diplomaţiei turce s-a deplasat de urgenţă sâmbătă la Kiev şi a discutat la telefon despre situaţia din Ucraina cu omologii săi american, german, francez şi polonez, potrivit ministerului său.
‘Turcia va face tot ce îi stă în putinţă ca să asigure stabilitatea Peninsulei Crimeea în cadrul unei Ucraine unite’, a dat asigurări duminică Ahmed Davutoglu care urma să se întâlnească luni cu reprezentanţi ai minorităţii tătare.
‘Drepturile tătarilor şi existenţa lor trebuie garantate’, a declarat el în cursul unui interviu televizat.
După cum susţine Turcia, aliat al NATO, 12% dintre locuitorii din Crimeea sunt tătari turcofoni şi musulmani de confesiune sunnită, ca şi majoritatea turcilor.
Crimeea s-a aflat sub controlul Imperiului Otoman înainte de a trece sub dominaţie rusă în 1783, iar tătarii, până atunci majoritari, au fost constrânşi să se exileze ori deportaţi mai ales în Siberia.
Turcia întreţine raporturi culturale strânse cu această comunitate. Ea a realizat recent mai multe proiecte (locuinţe, infrastructură, educaţie) în Crimeea prin intermediul diferitelor organisme, printre care Agenţia turcă pentru cooperare şi coordonare (TIKA), cu reprezentanţă la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.