„Intenţionăm să vaccinăm aproximativ un milion de copii turci şi sirieni cu vârste sub cinci ani” în zonele afectate, a declarat, pentru postul de televiziune NTV, vicepreşedintele Agenţiei pentru Sănătate Publică, Mehmet Ali Torunoglu.
Această campanie de vaccinare în masă intervine după confirmarea în luna octombrie de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a zece cazuri de poliomielită în rândul copiilor sirieni.
Poliomielita a fost eradicată de 15 ani în Turcia, dar această ţară adăposteşte la ora actuală mai mult de 600.000 de sirieni care au fugit din calea războiului civil din ţara lor.
Citeşte şi O BOALĂ NECRUŢĂTOARE ameninţă EUROPA. Cei mai VULNERABILI sunt COPIII
Campania de vaccinare, lansată în oraşul Gaziantep, vizează şapte provincii din sud-estul Turciei, situate de-a lungul frontierei cu Siria. Zeci de tabere de refugiaţi sunt instalate în respectivele provincii cu peste 200.000 de refugiaţi sirieni, dintre care majoritatea sunt copii şi femei.
Pe fondul exodului masiv de refugiaţi sirieni spre ţările vecine şi Europa, experţii trag un semnal de alarmă faţă de riscul reapariţiei virusului poliomielitic în zone în care acesta a fost eradicat de câteva zeci de ani.
OMS şi UNICEF au anunţat la începutul acestei luni lansarea unei campanii de vaccinare în masă împotriva poliomielitei în Siria şi Orientul Mijlociu pentru mai mult de 20 de milioane de copii, în cadrul celei mai importante campanii de vaccinare efectuate vreodată în regiune.