„Dacă e să combatem terorismul împreună, atunci, scuze, fiecare trebuie să aibă grijă de propriii terorişti”, a spus Soylu în oraşul Van din sud-estul Turciei. Turcia „nu este un hotel” pentru militanţi ai grupării SI, a adăugat el. Ankara a început să expulzeze combatanţi ai SI săptămâna aceasta.
Germania şi Olanda au convenit asupra repatrierii de „terorişti, a partenerilor şi copiilor lor”, a informat Soylu, subliniind că Turcia aşteaptă aceeaşi „atitudine constructivă” de la alte state.
Potrivit guvernului german, Turcia plănuieşte să deporteze vineri două femei germane cu legături în SI şi care au fugit din lagărul din oraşul sirian Ain Issa.
O familie formată din şapte membri proveniţi din oraşul Hildesheim din nordul Germaniei şi făcând parte din mişcarea salafistă trebuia să revină pe teritoriul german joi.
În timpul vizitei oficiale întreprinse miercuri în Macedonia de Nord, ministrul de externe german Heiko Maas a declarat că Germania poartă „un dialog intensiv” cu autorităţile turce cu privire la repatrierea de cetăţeni germani asociaţi cu SI. Prioritatea a fost de a stabili cetăţenia celor implicaţi şi de a obţine informaţii cu privire la implicarea lor în SI, astfel ca ei să poată fi deferiţi justiţiei în Germania, a explicat Maas.
Ankara a repatriat un cetăţean danez luni, în timp ce un presupus combatant jihadist american este blocat tot de luni într-o zonă-tampon între Turcia şi Grecia.
„Cunoaştem informaţiile cu privire la deţinerea unui cetăţean turc de către autorităţile turce. Din considerente de confidenţialitate nu facem alte comentarii”, a spus un purtător de cuvânt al ambasadei americane pentru dpa.
Ankara plănuieşte de asemenea să expulzeze 11 militanţi francezi ai SI şi doi combatanţi irlandezi, care au fost capturaţi în Siria, potrivit agenţiei de presă Anadolu.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că în închisorile din Turcia se află 1.149 de militanţi ai SI, din care 737 sunt cetăţeni străini.