La cererea autorităților turce, biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) va instala o misiune formată din 11 experți, cu baza la Ankara, și 24 de observatori repartizați pe teritoriul Turciei.
Obiectivul misiunii este de a se ‘asigura că referendumul este în acord ‘cu angajamentele OSCE precum și cu obligațiile internaționale și standardele democratice pentru alegeri și referendumuri’, a declarat șefa misiunii OSCE, Tana de Zulueta, în cursul unei conferințe de presă.
Turcii sunt chemați să voteze pe 16 aprilie cu privire la o reformă constituțională ce prevede instaurarea unui sistem prezidențial care extinde semnificativ prerogativele președintelui Erdogan.
Această reformă vizează, potrivit autorităților, să asigure stabilitatea statului, dar opoziția denunță o derivă autoritară, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Erdogan, reacţie furibundă: „Ruşine UE. Jos cu valorile, Justiţia şi principiile europene!”
Opoziția și unele ONG-uri acuză de asemenea Ankara că profită de starea de urgență în vigoare de la puciul eșuat din 15 iulie pentru a reduce la tăcere orice voce disidentă, pe fondul unei campanii de epurări fără precedent.
Dacă echipa OSCE prezentă la Ankara a refuzat deocamdată să se exprime pe acest subiect, Tana de Zulueta a dat asigurări că misiunea va veni în întâmpinarea unor partide politice, a autorităților, reprezentanților societății civile, media și a comunității internaționale.
‘Misiunea va face observații cantitative și calitative’ ale diferitelor surse media turce, a adăugat ea, pentru a se asigura de ‘capacitatea cetățenilor de a face o alegere informată’.