“Replicile vor mai continua o perioadă îndelungată de timp. Deocamdată, astăzi dimineaţă am constatat că s-a redus magnitudinea generală medie a replicilor de la 4-5-6 la 4 şi maxim 5,3 – 5,4. E o reducere de un grad şi ceva, e importantă. Va continua această reducere a magnitudinii şi toate aceste replici vor dispărea când magnitudinea lor şi numărul cutremurelor va intra în seismicitatea de fond a zonei”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu, la Prima TV.
Întrebat dacă aceste cutremure din Turcia au influenţat şi ce s-a întâmplat în zona Vrancea, având în vedere că în aceeaşi zi au avut loc şi în zonă cutremure, dar de mai mică intensitate, seismologul a spus că ”este puţin probabil ca aceste cutremure să influenţeze zona Vrancea, dar nu exclud, bineînţeles”.
”Urmează să studiem, că nu putem în câteva zile, în două, trei zile să rezolvăm nişte probleme care nu au fost rezolvate de ani de zile”, a mai afirmat Mihai Diaconescu.
Seismologul s-a referit şi la deplasarea de trei metri care a avut loc în urma cutremurului din Turcia.
“Această deplasare de trei metri a avut loc începând de la epicentru, care este asimilat unui punct pe suprafaţă mai mare. În cazul cutremurului de 7 – 8 această suprafaţă se întinde spre sud-vest, pe o adâncime chiar mai mare decât adâncimea epicentrului. E o mişcare relativă între două compartimente ale unei falii. (…) Această deplasare este absorbită de pământ. Nu trebuie neaparat să ajungă la capătul faliei, iar la capătul faliei nu este neapărat necesar să fie alte plăci tectonice, ci o altă falie sau pur şi simplu să se piardă ca atare în interiorul pământului, să se închidă. Nu trebuie să ne facem probleme foarte mari din cauza asta. Dacă vor fi efecte în urma acestei deplasări, vor fi pe plan local şi nu pe plan regional”, a transmis Mihai Diaconescu.
Pe de altă parte, seismologul român spune că este puţin probabil ca undele seismice din Turcia să influenţeze zona Vrancea.
“Între noi şi turci sunt vreo 900 de kilometri şi mai există şi un lanţ muntos. Şi în general, lanţurile muntoase constituie ecran pentru undele seismice. Deci probabilitatea ca aceste unde să se propage în zona Vrancea şi să o influenţeze este foarte mică şi datorită acestui lanţ muntos şi stau şi mă întreb câtă energie trebuie să transporte aceste unde ca să deplaseze placa subdusă din zona Vrancea”, a explicat seismologul.
Profesorul Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a declarat că deplasarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele din Turcia a făcut ca țara să se miște cu aproximativ trei metri, relatează și DailyMail.
”Ceea ce numim placa arabă (placă tectonică – n.r.) s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci”, adăugând că deplasarea este prezentă pe o lățime de aproximativ 100 de mile.
El a dezvăluit că pe cel puțin 150 de kilometri a fost o deplasare de peste trei metri.
”Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur cu magnitudinea 7,8-7,9, un cutremur care se numește mare”.
El a mai spus că este ”o mișcare de alunecare, planul de falie este vertical, prin urmare în timpul unui cutremur se observă o deplasare orizontală a blocurilor de rocă. Două ”granițe” care se mișcă una față de cealaltă într-o manieră dependentă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia la nord-est.”