Decizia lui Trump de retragere totală a trupelor SUA a fost confirmată de către oficiali americani şi se aşteaptă ca ea să aibă loc în următoarele luni. Demersul i-a uimit pe parlamentarii americani şi pe aliaţi, şi bulversează politica americană în Orientul Mijlociu. Pentru Turcia, aliat în cadrul NATO, se pare că vestea este binevenită.
Relaţiile dintre Washington şi Ankara au fost mult timp tensionate din cauza divergenţelor privind Siria, unde SUA susţin miliţia kurdă siriană YPG (Unităţile de apărare a poporului) în lupta împotriva grupării Stat Islamic. Turcia consideră însă YPG drept o grupare teroristă şi o extensie a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, interzis).
”Avem acum Manbij şi estul Eufratului în faţa noastră. Lucrăm intens pe această temă”, a declarat ministrul turc al apărării Hulusi Akar, potrivit agenţiei de presă Anadolu, în cursul unei vizite la baza militară turco-qatareză din Doha. ”Se spune acum că ei sapă şanţuri şi tuneluri în Manbij şi la est de Eufrat. Pot să sape tuneluri sau şanţuri dacă vor, pot să meargă pe sub pământ dacă vor. Când va veni vremea vor fi îngropaţi în şanţurile pe care le sapă. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de aceasta”, a mai spus ministrul Akar, fără să fie clar când a făcut aceste declaraţii, relatate de agenţia turcă de presă.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat în această săptămână că Turcia ar putea lansa o nouă operaţiune militară în Siria în orice moment, folosindu-se de sprijinul din partea lui Trump, chiar dacă Pentagonul a emis un avertisment dur la adresa Ankarei.
În opinia Pentagonului, o acţiune militară unilaterală întreprinsă de orice parte în nord-estul Siriei, unde operează forţele americane, ar fi inacceptabilă. Turcia a intervenit deja pentru a-i îndepărta de combatanţii YPG şi pe cei ai Statului Islamic din vestul Eufratului în ultimii doi ani. Aceasta nu s-a întâmplat şi la est de fluviu, în parte pentru a evita o confruntare directă cu forţele americane.