Turcia și Germania se ceartă pe döner kebap. Dacă turcii câștigă, nimeni nu va mai putea vinde decât dacă respectă rețeta originală

Turcia și Germania sunt în conflict pe tema unui preparat popular în multe locuri din lume, inclusiv România: döner kebapul. Dacă turcii vor avea câștig de cauză, nimeni nu va mai avea voie să vândă preparatul dacă nu este gătit după rețeta originală.
Irina Dumitrescu
08 oct. 2024, 17:16
Turcia și Germania se ceartă pe döner kebap. Dacă turcii câștigă, nimeni nu va mai putea vinde decât dacă respectă rețeta originală

Litigiul dintre Turcia și Germania vizează, astfel, modul de gătire a preparatului de origine turcă ce a devenit, de multă vreme, mâncare națională în Germania, notează libertatea, care citează publicația Meduza.

Fondul conflictului este, așadar, destul de simplu: turcii țin cu dinții de respectarea rețetei originale, care le aparține. Astfel, susțin ei, döner kebapurile trebuie fabricate din carne de vită cu o vechime de cel puțin 16 luni sau din părți individuale de oaie cu o vechime de cel puțin șase luni, fiind permise și döner kebapuri din piept sau pulpe de pui. În plus, turcii vor să fie reglementată chiar și lungimea cuțitului! Iar toate aceste condiții vin după ce Asociația Internațională a Kebapului din Turcia a cerut Uniunii Europene, în 2022, să includă döner kebap pe lista oficială a denumirilor de produse alimentare protejate.

De cealaltă parte, nemții se țin și ei tare, susținând că döner kebapul, deja mâncare națională a Germaniei, nu trebuie influențat de tradițiile culinare turcești. Germanii argumentează prin faptul că modul de gătire a preparatului a evoluat la ei în țară fără nicio contribuție din Turcia. ”Kebapul aparține Germaniei. Fiecare decide pentru sine cum este preparat și mâncat aici. Nu sunt necesare clarificări din partea Ankarei”, afirma, în iulie, ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, care, culmea!, este fiul unor imigranți turci.

Citește și Prăjitură cu zahăr ars, un desert autentic din anul 1929. Interesant e că desertul poate fi consumat și în post

Războiul kebapului dintre Turcia și Germania are și un arbitru, Comisia Europeană (CE), care le-a dat părților șase luni să cadă la pace. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, ultimul cuvânt va aparține CE. O eventuală decizie favorabilă turcilor va însemna că vânzătorii de döner kebap din Germania și din alte țări ale Uniunii Europene, care nu pot sau nu vor să respecte metodele de preparare reglementate, ar putea fi obligați să vândă sub alte denumiri. Sau… să pună lacăt la prăvălie.

Döner kebapul original, care se prepară în Turcia încă din anii imperiului otoman, este servit, de regulă, cu orez și ardei iute la grătar.

Citește și De ce s-au despărțit, de fapt, Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu: „Era o fată simplă”

În Germania, döner kebapul a sosit în anii ’60, odată cu numeroși turci, iar astăzi este cel mai popular aliment stradal din această țară. Versiunea berlineză a preparatului, care este cea mai răspândită în Europa, presupune învelirea cărnii și a legumelor în pâine albă și adăugarea de sos picant sau usturoi.

Vânzările de döner kebap în Germania sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an, iar la nivel continental, la 3,5 miliarde.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătărie. Gospodinele îl folosesc zilnic, fără să știe că este periculos
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării