Litigiul dintre Turcia și Germania vizează, astfel, modul de gătire a preparatului de origine turcă ce a devenit, de multă vreme, mâncare națională în Germania, notează libertatea, care citează publicația Meduza.
Fondul conflictului este, așadar, destul de simplu: turcii țin cu dinții de respectarea rețetei originale, care le aparține. Astfel, susțin ei, döner kebapurile trebuie fabricate din carne de vită cu o vechime de cel puțin 16 luni sau din părți individuale de oaie cu o vechime de cel puțin șase luni, fiind permise și döner kebapuri din piept sau pulpe de pui. În plus, turcii vor să fie reglementată chiar și lungimea cuțitului! Iar toate aceste condiții vin după ce Asociația Internațională a Kebapului din Turcia a cerut Uniunii Europene, în 2022, să includă döner kebap pe lista oficială a denumirilor de produse alimentare protejate.
De cealaltă parte, nemții se țin și ei tare, susținând că döner kebapul, deja mâncare națională a Germaniei, nu trebuie influențat de tradițiile culinare turcești. Germanii argumentează prin faptul că modul de gătire a preparatului a evoluat la ei în țară fără nicio contribuție din Turcia. ”Kebapul aparține Germaniei. Fiecare decide pentru sine cum este preparat și mâncat aici. Nu sunt necesare clarificări din partea Ankarei”, afirma, în iulie, ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, care, culmea!, este fiul unor imigranți turci.
Războiul kebapului dintre Turcia și Germania are și un arbitru, Comisia Europeană (CE), care le-a dat părților șase luni să cadă la pace. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, ultimul cuvânt va aparține CE. O eventuală decizie favorabilă turcilor va însemna că vânzătorii de döner kebap din Germania și din alte țări ale Uniunii Europene, care nu pot sau nu vor să respecte metodele de preparare reglementate, ar putea fi obligați să vândă sub alte denumiri. Sau… să pună lacăt la prăvălie.
Döner kebapul original, care se prepară în Turcia încă din anii imperiului otoman, este servit, de regulă, cu orez și ardei iute la grătar.
Citește și De ce s-au despărțit, de fapt, Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu: „Era o fată simplă”
În Germania, döner kebapul a sosit în anii ’60, odată cu numeroși turci, iar astăzi este cel mai popular aliment stradal din această țară. Versiunea berlineză a preparatului, care este cea mai răspândită în Europa, presupune învelirea cărnii și a legumelor în pâine albă și adăugarea de sos picant sau usturoi.
Vânzările de döner kebap în Germania sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an, iar la nivel continental, la 3,5 miliarde.