Cooperarea dintre Turcia şi România pe probleme de securitate este „excelentă”, atât în cadrul NATO, cât şi în formatul trilateral informal de cooperare în care cele două părţi se află alături de Polonia, a apreciat Victor Ponta, potrivit Agerpres.
Şeful Executivului a vorbit în interviul pentru „Today’s Zaman” despre principalele interese ale celor două ţări şi despre cooperarea lor în diverse domenii, în special în cel al apărării şi a subliniat că relaţiile bilaterale dinamice în problemele de apărare vor fi benefice pentru regiune.
În context, Ponta a remarcat importanţa Planului de Acţiuni al Parteneriatului Strategic semnat în martie, ce conţine toate proiectele importante în diverse domenii de cooperare, de la dialogul politic asupra afacerilor externe la economie şi a explicat că România are aşteptări ridicate de la proiectele incluse în acest document.
„Date fiind localizarea sa geostrategică şi legăturile istorice cu Orientul Mijlociu, Turcia joacă un rol esenţial pentru stabilitatea, pacea şi dezvoltarea socială a regiunii”, a afirmat Ponta. Totodată, România crede că Turcia a jucat un rol pozitiv şi necesar în ceea ce priveşte situaţia refugiaţilor sirieni şi a contribuit la înlăturarea regimului dictatorial din Libia, a mai spus premierul, citat de „Today’s Zaman”.
Pe de altă parte, cu toate că a apreciat investiţiile turceşti în România ca fiind promiţătoare, primul-ministru a estimat că cele două ţări ar putea face mai multe pe fondul atmosferei „prietenoase” oferite de România. Astfel, Ponta a făcut apel la afaceriştii şi antreprenorii turci să investească mai mult, în condiţiile în care Guvernul român le oferă anumite facilităţi.
Ponta a transmis de asemenea sprijinul ferm al României faţă de perspectiva europeană a Turciei. ‘Turcia şi-a dovedit vocaţia europeană, iar noi credem că aderarea sa la Uniunea Europeană va face din aceasta un actor mai puternic pe scena internaţională, atât economic, cât şi politic’, a notat el.
Primul-ministru Victor Ponta efectuează joi o vizită oficială în Turcia, împreună cu o delegaţie formată din reprezentanţii mai multor instituţii.
Primul-ministru se va întâlni cu şeful Executivului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, cu preşedintele Turciei, Abdullah Gul, şi cu preşedintele Parlamentului turc, Cemil Cicek.