Cei doi responsabili au convenit de asemenea să lucreze ‘împreună’ în Siria pentru a depăşi criza ce opune SUA şi Turcia de când aceasta din urmă a lansat ofensiva în regiunea siriană Afrin împotriva miliţiei kurde YPG, considerată de Ankara drept ‘teroristă’, dar care pentru Washington este un aliat cheie în lupta împotriva grupării Statul Islamic.
‘Am ajuns la o înţelegere să ne normalizăm relaţiile. Fireşte, sunt paşi de urmat. Fiecare parte are aşteptările ei’, a afirmat Cavusoglu la o conferinţă de presă comună cu Tillerson.
‘Ne-am regăsit într-un oarecare punct de criză în relaţiile noastre’, a spus la rândul său şeful diplomaţiei americane, dar a subliniat că a convenit anterior cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan că ambele ţări se vor ‘concentra pe modalităţile de a merge mai departe’.
‘De acum înainte nu vom mai acţiona fiecare singur. Nu se va mai întâmpla ca SUA să facă ceva şi Turcia altceva’, a indicat Tillerson, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Trei jurnalişti şi încă trei acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă
Cei doi responsabili au evidenţiat că vor avea în vedere în mod ‘prioritar’ o soluţie pentru oraşul strategic Manbij, unde a existat riscul unei confruntări directe între trupele turce şi americane.
Un oficial turc a spus că Ankara a propus Washingtonului ca miliţiile kurde YPG să se retragă la est de fluviul Eufrat în Siria şi ca trupele turce şi americane să fie staţionate împreună în regiunea Manbij din această ţară. Sursa citată a declarat că SUA iau în considerare această propunere, care a fost făcută secretarului de stat Rex Tillerson în timpul vizitei sale la Ankara.
Rex Tillerson a mai declarat la conferinţa de presă că SUA şi Turcia „împărtăşesc aceleaşi obiective în Siria”, mai exact înfrângerea grupărilor jihadiste şi găsirea unei soluţii politice la conflict. El a reiterat totuşi apelul la ‘reţinere’ în ofensiva turcă împotriva miliţiilor kurde aliate cu Washingtonul în enclava siriană Afrin, potrivit Agerpres.
A fost anunţată cu acest prilej crearea unui ‘mecanism’, un fel de ‘grup de lucru’ între cele două ţări. ‘SUA şi-au asumat anterior angajamente faţă de Turcia (…) Nu ne-am îndeplinit deplin aceste angajamente. Grupul de lucru se va ocupa de aceasta, iar Manbij va primi prioritate’, a conchis Tillerson.
Cavusoglu a încercat să tempereze temerile provocate de limbajul dur ce a marcat recent dialogul turco-american, el estimând că oficialii turci au obligaţie ‘să transmită deschis sentimentele, gândurile manifestate de poporul turc’ şi a sesizat de asemenea un deficit de încredere între cele două părţi.
Rex Tillerson s-a întâlnit joi seară şi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, iar cei doi au avut o „discuţie productivă şi deschisă”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat care îl însoţeşte pe şeful diplomaţiei americane în vizita sa în Turcia.
La conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Rex Tillerson, Cavusoglu a mai anunţat spus că Turcia şi Statele Unite vor avea o nouă reuniune la mijlocul lunii martie.