Începând de sâmbătă, artileria turcă vizează poziții în Siria ale milițiilor kurde YPG (Unitățile de protecție a poporului), care au profitat de ofensiva forțelor regimului de la Damasc, sprijinite de raidurile aeriene ruse, în provincia Alep (nord), pentru a avansa până în împrejurimile orașului Azaz.
Turcia a acuzat milițiile kurde că urmăresc o „schimbare demografică” în nordul Siriei prin dislocarea comunităților turkmenă și arabă. Ankara se teme de crearea unui stat kurd independent care ar include teritorii limitrofe aflate astăzi în componența Irakului, Siriei și Turciei.
„Există un joc care este jucat cu scopul de a fi schimbată structura demografică. Turcia nu ar trebui să fie parte a acestui joc”, a indicat vicepremierul Akdogan. „Ceea ce dorim este să creăm o fâșie sigură, care să includă Azaz, pe o adâncime de 10 km în interiorul Siriei, iar această zonă să fie liberă de ciocniri”, a declarat vicepremierul turc.
Azaz este ultimul bastion al rebelilor înainte de granița cu Turcia, la nord de orașul sirian Alep, parte din ceea ce a fost, înainte de ofensiva forțelor guvernamentale siriene, o rută de aprovizionare din Turcia către rebelii care luptă împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, transmite Agerpres.
Citeşte şi: Turcia susţine o operaţiune terestră în Siria, însă „doar alături de aliaţi”
Turcia, care adăpostește peste 2,6 milioane de refugiați sirieni, face presiuni pentru instituirea unei zone sigure în nordul Siriei pentru protejarea civililor dislocați, evitându-se astfel intrarea acestora pe teritoriul său.
Propunerea nu a reușit până acum să obțină sprijinul SUA sau al aliaților din cadrul NATO, care se tem că aceasta ar necesita instituirea unei zone de excludere aeriană, care i-ar putea pune în situație de confruntare directă cu Al-Assad și aliații săi.
Potrivit lui Akdogan, alte 600.000 de persoane s-ar putea refugia spre frontiera turcă dacă orașul Alep va cădea în mâinile armatei siriene.