Cu privire la sancțiunile deja impuse Olandei de Ankara, ministrul a spus că executivul ia în calcul noi măsuri. El a dat însă asigurări că investițiile olandeze în Turcia nu sunt în pericol în acest context.
„Oamenii de afaceri olandezi care investesc, care au aici afaceri și creează locuri de muncă în Turcia (…) nu sunt, cu siguranță, parte a acestei crize. Sectorul privat, sectorul de afaceri, turiștii și cetățenii olandezi nu sunt parte a acestei crize”, a spus ministrul afacerilor europene.
Omer Celik a spus că este momentul ca Turcia să reevalueze acordul privind migranții, asupra căruia a convenit anul trecut cu Uniunea Europeană și care a intrat în vigoare în martie 2016, potrivit BBC.
Potrivit BBC, acordul prevede ca migranții care ajung în Grecia dar nu solicită azil în această țară sau solicitarea le este respinsă să fie apoi relocați în Turcia.
De asemenea, pentru fiecare cetățean sirian întors în Turcia, un alt migrant sirian primește drept de ședere în UE, iar Ankara primește de la Bruxelles 3 miliarde de euro pentru a gestiona mai ușor problema migrației.
În schimbul readmisiei migranților, Turciei i s-a promis o „foaie de parcurs” cu 72 de condiții precise în vederea eliminării vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în statele UE, indică AFP.