Ibrahim Inco, primarul satului Sarioren din provincia Sanliurfa, a fost împuscat mortal luni după ce un militant al Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) i-a deturnat maşina. Militantul PKK fugea după ce a detonat un vehicul militar, în care au fost răniţi trei soldaţi turci.
Acesta a fost ultimul act violent al unui weekend sângeros în sud-estul kurd al Turciei, după ce PKK a renunţat la armistiţiu în iulie 2015 şi a demarat cea mai violentă insurgenţă din ultimele trei decenii.
25 de militanţi PKK au fost ucişi în confruntările din oraşele Nusaybin, Sirnak şi Iuksekova, doar în acest weekend.
Duminică, doi soldaţi au fost ucişi, iar alţi şapte au fost răniţi în Nusaybin, un oraş aflat în apropiere de graniţa siriană, unde militanţii au detonat mai multe bombe într-o clădire percheziţionată de forţele de securitate turce.
Într-un incident separat din Nusaybin, unde a fost instaurată starea de asediu încă de pe 14 martie, un soldat a fost ucis de un lunetist, iar un poliţist a murit după un atac cu bombă.
Guvernul turc a învinuit PKK pentru un atac terorist asupra capitalei, care a avut loc pe 17 februarie la doar câteva străzi distanţă şi s-a soldat cu moartea a 29 de persoane, cei mai mulţi dintre ei fiind soldaţi.
Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak. Însă, Erdogan a declarat război şi militanţilor PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.