Mulţi oameni au început deja pregătirile pentru vacanţa de vară, iar cea mai grea etapă este prima, alegerea destinaţiei. Unii aleg sejururile de relaxare, alţii aleg distracţia şi nu puţini sunt cei care preferă ca în concediu să se bucure de frumuseţile cadrului natural. Site-ul askmen.ro propune şi un alt tip de destinaţii, cele culinare. Iată, în acest context, 5 ţări unde se mănâncă bine:
Thailanda
Preparatele conţin adesea ingrediente precum lime, usturoi sau coriandru, care dau mâncării un gust uşor înţepător. Turiştilor li se recomandă să încerce pastele cu creveţi sau sosul de peşte. Unele dintre cele mai bune locuri unde se mănâncă ieftin sunt pieţele de mâncare.
Feluri renumite de mâncare
Pad Thai – constă din tăiţei de orez prăjiţi în sos de peşte, cu ouă, suc de tamarind, ardei iute, mazăre păstai, creveţi sau pui; se serveste alături de o felie de lămâie verde;
Tom yam kung – este cea mai cunoscută supă thailandeză; este fierbinte şi acră şi este făcută dintr-o zeamă obţinută din iarbă de lămâie, lămâie verde, ceapă, sos de peşte, suc de tamarind, ardei iute mărunţit, în care se fierb creveţi sau alte fructe de mare, ori piept de pui; la final, supa se condimentează cu coriandru.
Grecia
Pâinea de casă stropită cu ulei de măsline, roşiile coapte de grădină, peştele proaspăt şi fructele de mare sunt câteva dintre cele mai simple şi mai bune mâncăruri servite în tavernele greceşti.
Carnea de miel este principalul tip de carne folosit de către greci. Pregătirea mesei cu ocazia unei sărbători tradiţionale presupune prepararea în curte, la proţap, a mielului întreg. Pentru mesele obişnuite, carnea de miel este înăbuşită în vase înalte, împreună cu legume asortate, este crestată şi apoi friptă la grătar.
Din bucătăria grecească nu lipsesc pilafurile, asezonate cu condimente şi alune.
China
Principiile Yin şi Yang se fac simţite în sfera gastronomiei, astfel încât nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Tot ce se aşează în farfurie are o semnificaţie şi un rol clar definit. Tăiţeii, găluştile, orezul şi legumele sunt unele dintre cele mai importante mâncăruri ale bucătăriei chinezeşti.
Mâncarea chinezească solidă se mănâncă cu beţişoare (de obicei din bambus) dintr-un vas mai adânc, iar cea lichidă cu o lingură cu fundul plat (de obicei din ceramică). Chinezii cosideră că este barbar a avea un cuţit la masă, iar din această cauză mâncărurile sunt preparate în bucăţele mici, gata pentru a fi culese şi mâncate.
Franţa
Brânzeturile şi vinurile produse în Franţa sunt unele dintre cele mai bune din lume. Gurmanzii pot opta pentru o vacanţă cu temă gastronomică, unde vizitează mai multe regiuni şi participă la cursuri de gătit şi iau parte la degustări.
Fiecare provincie a Franţei are o bucătărie distinctă: în nord-vest se folosesc untul, crème fraiche (un tip de smântână specifică) şi merele; în Provençe (sud-est), uleiul de măsline, condimentele şi roşiile; în sud-vest grăsime de raţă, foie gras (pateu de ficat de gâscă) şi ciuperci porcini (cèpes); în nord-est se simte influenţa germană şi se foloseşte slanina, cârnaţii, berea şi sauerkraut. Pe lângă aceste patru regiuni principale, există multe tipuri de bucătărie locală, cum ar fi Valea Loirei, faimoasă pentru felurile de mâncare delicate, din peşte de apă proaspătă, ca şi pentru vinurile albe, sau bucataria din Basque, caracterizată prin roşii şi chili.
Spania
În Spania, principala masă a zilei este cina. Aceasta începe târziu, după ora 21.00. Gastronomia spaniolă include numeroase sosuri, fructe de mare şi cărnuri, precum şi celebrele gustări tapas. Barcelona şi Madrid sunt destinaţii culinare deosebite.
Printre multele reţete care compun bucătăria variată a Spaniei, unele dintre ele sunt comune pe întreg teritoriul: tortilla de patata (omletă de cartofi), gazpacho (supă rece de roşii), paella (orez cu şofran), stufatul şi tocana (fabada asturiana – tocana de fasole), migas (pâine veche de o zi cu usturoi şi pimenton – paprika afumată, şi ulei de măsline), cârnaţi (cum ar fi embutidos – carnat de porc, chorizo – carnat de porc cu paprika, and morcilla – carnat de sange), mariscos (fructe de mare), lechazo asado (miel de lapte, prăjit), chuletillas (cotlet de miel de lapte la grătar), jamón serrano (şuncă sărată uscată), şi brânzeturi. Se mănâncă şi multe feluri de mâncare bazate pe legume boabe (linte, boabe verzi, năut), supe şi pâine, cu numeroase varietăţi regionale.
Deserturile spaniole diferă puţin de la regiune la regiune. Sunt preferate crema din oua şi lapte, tartele cu fructe, budinca de orez, torrijas (pâine prăjită franţuzească), turron (un desert de Crăciun cu migdale şi miere) şi churros.