O cercetare recentă indică faptul că 69% dintre călători preferă să stea acasă decât să petreacă 14 zile în carantină odată ajunşi la destinaţie.
„Pentru a proteja acea calitate a transportului aerian de a fi un catalizator al relansării economice, nu ar trebui să facem călătoriile dificile, impunând măsuri de carantină„, spune Alexandre de Juniac, directorul Asociaţiei Internaţionale de Transportat Aerian (IATA).
„Avem nevoie de soluţii pentru a călători în siguranţă. Trebuie să le dăm călătorilor încrederea necesară pentru a se deplasa în siguranţă, fără să le inducem panica. Iar guvernelor trebuie să le dăm certitudinea că sunt protejate de importul virusului„, subliniază directorul IATA.
Citeşte şi Premierul Noii Zeelande crede că săptămâna de lucru de patru zile ar putea relansa economia tării
Reprezentanţii IATA sunt de părere că deplasările interne îşi vor reveni mai repede, însă previziunile lor sunt că traficul internaţional ar trebui să revină la nivelul de dinainte de pandemie abia prin 2023. Specialiştii estimează că solicitările de călătorii internaţionale vor fi cu 24% sub nivelul anului 2019 până anul viitor.
Potrivit unui comunicat, IATA a stabilit câteva principii pentru redeschiderea zborurilor, garantând că va pune siguranţa călătorilor pe primul loc și dând asigurări că va folosi toate informaţiile noi din ştiinţă şi tehnică pentru a face acest lucru.
Referitor la zborurile internaţionale, rapoartele recente indică faptul că acestea ar putea să nu-şi revină niciodată complet, iar transportatorii aerieni privaţi ar putea constata o creştere mică a afacerilor.
Companiile aeriene mari au fost criticate în timpul pandemiei pentru că au continuat să ridice aeronave de la sol, în ciuda restricțiilor de distanțare socială și a promisiunilor făcute transportatorilor aerieni.