Turismul poate contribui la salvarea speciilor aflate în pericol

Tigri, elefanţi, urangutani, gorile sunt tot atâtea specii ce ar putea supravieţui datorită turismului. Dezvoltarea turismului animalier ar face şi să crească mândria naţională faşă de animalele emblematice, acestea având mai multe şanse să beneficieze de protecţie.
Romania TV
23 oct. 2012, 12:27
Turismul poate contribui la salvarea speciilor aflate în pericol

În India, de exemplu, se estimează că există între 1.500 şi 2.000 de tigri de Bengal, aceste feline regăsindu-se pe afişele turistice care prezintă atracţiile ţării. Dezvoltarea turismului determină o stare mai bună a economiei. Locuitorii din zonele unde există tigri simt direct impactul pozitiv al conservării acestor animale. Autorităţile, care au investit mult ca să producă schimbarea, observă efectele pozitive ale politicii de protejare şi alocă tot mai mult spaţiu rezervaţiilor şi parcurilor naţionale, scrie Agerpres.

Sensibilizând turiştii şi sătenii asupra destinului unei specii, toate privirile sunt atrase de aceasta, care ajunge să aibă astfel o importanţă economică deosebită. Veniturile provenite din turism permit şi despăgubirea crescătorilor care-şi pierd din animale, mâncate de tigri. Toată lumea are astfel de câştigat. Locuitorii din zonele respective se implică în combaterea braconajului, lucru care face ‘munca’ braconierilor mai grea, şi în condiţiile înmulţirii controalelor.

Consecinţa directă a acestei politici este creşterea numărului de exemplare de tigri în unele regiuni, după ani întregi de declin. Mai rămân multe de făcut pentru asigurarea supravieţuirii speciei, dar se poate spune că turismul a contribuit mult la protejarea ei. Ideală ar fi sensibilizarea tuturor regiunilor, ai căror locuitori să simtă că animalele sunt o mândrie naţională.

Pe de altă parte, sosirea a mii de turişti are un impact asupra naturii, dar se pare că sunt mai multe avantaje decât inconveniente. În plus, cercetări recente au arătat că tigrii îşi schimbă obiceiurile şi evită oamenii, vânând noaptea, aşa încât afluenţa de turişti nu ar influenţa prea mult viaţa acestor animale.

Pe Lista Roşie alcătuită de Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (IUCN) se află peste 1.000 de specii de mamifere considerate în pericol critic, în pericol sau vulnerabile. Dezvoltarea turismului pentru a veni în ajutorul acestor specii s-ar putea dovedi o soluţie demnă de luat în seamă. La peste jumătate din speciile de mamifere de pe Lista roşie, supravieţuirea a cel puţin 5% dintre ele depinde de veniturile din turism.

Din nefericire, unele habitate naturale se află în zone de conflict, unde turiştii nu mai vin. Este cazul Madagascarului, al Nepalului sau al Republicii Democrate Congo.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație