Radu Fusea, fondatorul platformei de booking Travlocals.com, a declarat pentru Hotnews că turismul rural și-a dezvoltat bine serviciile, dar, în momentul de față, oferta este mai mare decât cererea. Românii aleg zone cât mai aproape de orașele dezvoltate economic și sunt dispuși să renunțe la un peisaj spectaculos, în favoarea unui drum mai scurt.
„Odată cu trecerea pandemiei, cererea a început să scadă la fel de abrupt, iar piața s-a dezechilibrat. Oferta mare în raport cu cererea mică ar fi trebuit să ducă la o corecție a prețurilor, dar în condițiile în care foarte puține business-uri din segment reușesc să fie profitabile, gazdele preferă să le scoată la vânzare, decât să muncească în pierdere”, spune antreprenorul.
Citește și: Autoritățile din Veneția introduc o taxă de intrare de 5 euro, pentru combaterea turismului excesiv
Tarifele din România au început să fie mai mari decât în țări precum Spania, Italia, Grecia sau Portugalia.
„Avem o inflație record. Din feedback-ul primit de la gazde, costurile de administrare a business-urilor au explodat. Omorâm fix turismul care ne-ar fi oferit șansa să ne remarcăm internațional”, adaugă fondatorul Travlocals.
Proprietarii pensiunii Satul Bucovinean din Breaza, județul Suceava, spun că turismul rural s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, iar în toate regiunile țării au apărut cazări tradiționale.
„Cererea a scăzut puțin, probabil din cauza inflației, dar și a creșterii de taxe și impozite. Aportul autorităților crește cu câte puțin, de la an la an, iar o inițiativă în acest sens sunt programele culturale cu privire la Bucovina”, adaugă ei.
Daniel Zdrob, proprietar al Pensiunii La Moară, din Fundu Moldovei, spune că, din perspectiva lui, turismul rural crește cu între 5 și 10% pe an. Zdrob zice că turiștii caută locuri de cazare autentice, dar nu se pot lipsi de confortul vieții moderne.
„În consecință, este nevoie de un hibrid între tradițional/autentic și confortul și igiena modernă”, subliniază Zdrob. În Bucovina, mărturisește proprietarul, turismul crește constant, chiar dacă nu poate vorbi despre un trend.
„Principala problemă este lipsa de asociere din domeniul acesta. În cazul de față, chiar de ar vrea autorităților le e foarte greu să finanțeze entități fără personalitate juridică, fără experiență și fără o opinie fermă cu privire la nevoile acestora”, concluzionează el.