Turistă amendată pentru că hrănea un urs. Este vorba despre o femeie în vârstă de 31 de ani, din Bucureşti. Aceasta a fost amendată cu 500 de lei de jandarmii de la Postul Montan Arefu.
Citeşte şi Doi urşi au intrat în curtea unei pensiuni din Braşov. Proprietarii au sunat la 112
„O femeie în vârstă de 31 de ani din Bucureşti a fost sancţionată de jandarmi după ce a fost surprinsă în timp ce hrănea un urs. Femeia a primit o amendă în valoare de 500 de lei, iar celelalte persoane care se aflau în zonă au fost avertizate despre pericolul creat şi li s-a recomandat să-şi continue drumul”, se precizează într-un comunicat transmis luni de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Argeş.
Potrivit sursei citate, jandarmii de la Postul Montan Arefu, care îşi desfăşoară activitatea în zona Transfăgărăşanului, au mai fost solicitaţi să intervină la sfârşitul săptămânii trecute în alte 20 de situaţii în care a fost semnalată prezenţa unor urşi. Toate cazurile au fost sesizate prin apel la numărul unic de urgenţă 112.
„Jandarmeria Argeş transmite tuturor persoanelor care intenţionează să tranziteze D.N. 7C Transfăgărăşan despre faptul că urşii sunt prezenţi foarte des pe carosabil. (…) Jandarmii Postului Montan au mai fost solicitaţi să intervină în alte 20 de situaţii prin care au fost semnalate prezenţe ale urşilor, toate sesizate prin apel la numărul unic de urgenţă 112”, mai informează Inspectoratul de Jandarmi Argeş.
Reamintim că la începutul săptămânii trecute a fost amendat de jandarmi şi un turist din Bucureşti, de asemenea surprins când hrănea urşii într-o parcare de pe DN 7C – Transfăgărăşan, în apropiere de barajul Vidraru.
Jandarmii argeşeni îi avertizează pe cei care intenţionează să tranziteze DN 7C – Transfăgărăşan că urşii pot fi întâlniţi frecvent pe carosabil.
Reamintim că recent, ministrul Mediului a publicat ordonanţa de urgenţă care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Cu toate că legea include și un set de mențiuni ce stipulează faptul că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor, această mențiune lipește de pe site-ul instituției.
Această lege riscă să fie utilizată ca pretext de către anumite autorități pentru a profita financiar de pe urma împușcării urșilor. Mai exact, OUG-ul include și o anexă care prevede că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor, iar carnea urșilor va fi rămâne la fondul de vânătoare. În mod surprinzător această anexă importantă lipsește cu desăvârșire de pe site-ul Ministerului Mediului, unde este publicat proiectul cu anexele.
Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul sau prin Garda forestieră, în cazul în care intervenția a fost efectuată de aceasta din urmă, se mai arată în proiectul de OUG.