Turiști blocați pe munte după ce o viitură a distrus drumul de acces, în Făgăraș. Incendii provocate de fulgere în Bucegi. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară UPDATE

Mai multe drumuri și gospodării au fost inundate din cauza unei viituri puternice care s-a format în urma unei ploi torențiale, în Harghita. Iar în Bihor, acoprișul unui bloc a fost luat pe sus de vântul puternic.
Alina Costache
18 aug. 2024, 08:33
Turiști blocați pe munte după ce o viitură a distrus drumul de acces, în Făgăraș. Incendii provocate de fulgere în Bucegi. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară UPDATE

UPDATE: Autorităţile au evacuat, duminică, 76 de turişti rămaşi blocaţi în zona Vârfului Moldoveanu din Masivul Făgăraş, după ruperea unui drum de acces, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

„Ultimele persoane au fost transportate, în siguranţă, în municipiul Curtea de Argeş, de către microbuzul Secţiei de Pompieri Costeşti. În total, 76 de oameni au fost coborâţi, pe parcursul zilei, de pe traseul Moldoveanu”, se precizează într-o informare transmisă de ISU Argeş.

UPDATE: Un număr de 17 turişti aflaţi pe munte – unii cu cortul, alţii în drumeţie – şi care au rămăseseră blocaţi după ce drumul care face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu a fost rupt de o viitură au fost coborâţi duminică după-amiază. Prefectul de Argeş, Dragoş Predescu, anunţă că autovehiculele celor aflaţi în această situaţie nu au fost avariate.

“Acţiunea în desfăşurare din zona de acces spre Vârful Moldoveanu a făcut posibilă coborârea, fără probleme, a mai multor persoane, fie care erau campate, fie care au mers pe traseu spre Vârf! 17 persoane au fost preluate de un microbuz al Inspectoratului pentru Situaţii de Argeş şi sunt transportate la Curtea de Argeş. După care microbuzul va reveni în zonă pentru un nou transport de persoane. Nu este nimeni rănit! Ţin foarte mult să precizez acest lucru şi să ştie cei de acasă care poate nu au reuşit să ia legătura, până acum, cu cei dragi pe care îi ştiau plecaţi pe Moldoveanu”, anunţă, duminică după-amiază, prefectul judeţului Argeş.

Dragoş Predescu precizează că nu a fost nevoie de intervenţia unor echipaje medicale, starea de sănătate a turiştilor fiind bună.

Potrivit acestuia, autoturismele blocate nu au fost avariate sau afectate de aluviuni.

”Echipe ale Serviciului Salvamont Argeş, ale Jandarmeriei Argeş şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş sunt în zonă! Le mulţumesc tuturor pentru promptitudine, pentru modul în care îşi fac treaba! Şi le transmit să aibă grijă de ei până la finalul misiunii!”, adaugă prefectul.

Potrivit ISU Argeş, se suplimentează numărul mijloacelor de transport cu încă un microbuz din cadrul instituţiei şi unul din partea autorităţilor locale.

Salvamontiştii din Argeş au anunţat, duminică dimineaţă, că drumul care face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu a fost rupt, sfătuindu-i pe turişti să renunţe la planurile de a ajunge în zonă. Totodată, salvamontiştii au transmis că vor încerca să îi recupereze pe turiştii aflaţi în partea superioară a traseului. Pompieri de la ISU Argeş s-au deplasat în zona afectată de furtună, pentru a face verificări. La rândul lor, jandarmii patrulează în zonă şi îi informează pe turişti că drumul este impracticabil.

Turiști blocați în Munții Făgăraș după ce o viitură a distrus drumul de acces către Vârful Moldoveanu. Salvamontiștii se îndreaptă către ei și-i sfătuiesc pe turiștii care voiau să urce astăzi pe traseu să renunțe.

„Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt la 5 kilometri în amonte de confluenţa cu Zarna! Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, se arată într-o informare transmisă de Salvamont Argeş.

Salvamontiştii şi alte forţe solicitate în sprijin încearcă să evacueze oamenii rămaşi în partea superioară a drumului.

”Va rugam sa renuntati la toate planurile de acces spre Moldoveanu! Împreuna cu alte forțe vom incerca sa evacuam oamenii care sunt in partea superioară a drumului”, au transmis salvamonțiștii.

Citește și: Ninsoare în România în mijlocul lui august. Turiștii veniți să petreacă de în minivacanța de Sfânta Maria au fost luați prin surprindere

 

Incendii de vegetaţie în Bucegi, în urma unei furtuni cu trăsnete. Salvamontiştii recomandă turiştilor să evite anumite zone

Vegetaţia uscată de pe munte, în Valea Bujorilor din Masivul Bucegi, s-a aprins, în urma unei furtuni cu fulgere şi trăsnete, care s-a abătut asupra zonei de nord a judeţului Prahova, în noaptea de duminică spre luni. Pentru că zona este una abruptă, un elicopter va interveni pentru a arunca apă. În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă turiştilor să evite zona dintre Valea Bujorilor, înspre Creasta Morarului.

”Fulgerele de azi-noapte au aprins vegetaţia de pe Valea Bujorilor, înspre Creasta Morarului. Fiind zonă de abrupt, intervenţia terestră pentru stingerea incendiului este dificilă, de aceea a fost solicitat un elicopter pentru această operaţiune”, anunţă, duminică, Salvamont Prahova.

Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară noaptea trecută

În Harghita, mai multe drumuri și gospodării au fost inundate din cauza unei viituri puternice care s-a format în urma unei ploi torențiale.

În județul Bihor a fost furtună. Ruperea de nori a fost însoțit și de grindină puternică. Sute de oameni s-au adăpostit imediat de potopul care s-a abătut asupra lor. După ploaia torențială care a durat câteva zeci de minte, acoperișul unui bloc a fost luat de vânt și doborât pe mașinile parcate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Iar în Botoșani, mai mulți copaci au fost doborâți pe șosea, în localitatea Ionășeni. Drumul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, iar pompierii au intervenit de urgență la fața locului.

Citește și: S-au rupt cerurile, iar furtunile violente continuă în orele următoare. ANM anunţă căderi masive de grindină şi vijelii

 

România se confruntă cu un nou val de caniculă. Duminică, cea mai mare parte a ţării se va afla sub Cod galben privind val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat. ”Valul de căldură, disconfortul termic ridicat şi canicula vor persista în cea mai mare parte a ţării, astfel încât temperaturile maxime vor fi în general de 33…37 de grade, iar minimele de 17…21 de grade”, a transmis ANM.

Tot duminică, va fi Cod portocaliu – val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat, în judeţele Arad, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în Bucureşti.

”Valul de căldură va persista în sudul Banatului şi al Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul şi sudul Olteniei, sud-vestul şi centrul Munteniei. Va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală”, au transmis meteorologii.

Judeţul Timiş se va afla, duminică, sub Cod roşu – val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

”În judeţul Timiş valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală”, a arătat ANM.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios