Turişti urmăriţi de urs Sinaia. Un bărbat şi o femeie se plimbau în centrul staţiunii şi habar nu aveau că sunt în pericol. Localnicii sunt disperaţi şi se tem să mai iasă din case.
Urşii au început să fie o mare problemă în staţiunile montane. Recent, un bărbat a postat pe reţelele sociale imagini cu doi turişti care se plimbau în centrul staţiunii Sinaia, iar un urs era pe urmele lor.
Deşi este vorba despre un pui, animalul este un pericol pentru turiştii şi localnicii din staţiune. Autorităţile avertizează că animalele sălbatice pot deveni agresive în orice moment şi îi sfătuiesc pe oameni să stea departe de ele şi să nu le hrănească.
Urșii pot deveni agresivi în orice moment, atunci când întâlnesc oameni, de aceea este recomandat să vă îndepărtați fără să alergați din zona în care se află animalul.
În ultimele luni au fost raportate 280 de atacuri ale urşilor asupra oamenilor şi au fost deschise 5.000 de dosare de pagubă. Din estimările vânătorilor, în România există peste 10.000 de urşi. În prezent, ministrul Mediului a mărturisit că intervenţia autorităţilor este greoaie din cauza legislaţiei care prevede obţinerea mai multor avize pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite.
„Urşii s-au obişnuit cu altă viaţă. Nu mai caută în pădure hrana. S-au obişnuit cu tomberoanele. Cea mai mare problemă e crearea acestui pericol în zonele locuite, acolo unde e habitatul omului. Acolo intervenţia trebuie să fie promptă pentru a proteja viaţa umană.
Pe procedurile existente, intervenţia poate să dureze şi două luni de zile. Până se face dosarul de pagubă, până se trimite la Minister, până obţinem avizul Academiei, până se publică în Monitorul Oficial, până semnează toate instituţiile trec şi nouă-zece luni.
Atunci e greu să mai intervii să identifici exemplarul respectiv. Normal că încep întrebările: care a fost ursul care a intrat în localitate? De ce să mai aştept trei luni ca să îl extragi?”, a afirmat Tanczos Barna.