Salvamontiştii din Zărneşti au pornit sâmbătă seară în căutarea a patru turişti bucureşteni care s-au rătăcit, sâmbătă seară, în Masivul Piatra Craiului. Ei au ignorat indicaţiile şi au încercat să ajungă pe Vârful La Om pe un traseu închis din cauza zăpezii şi a gheţii. Când au rămas blocaţi pe traseu şi au văzut că vine şi întunericul, tinerii au sunat la 112 şi au cerut ajutor. Patru salvamontişti şi patru jandarmi au plecat pe urmele lor.
Potrivit şeful Salvamont, Mircea Opriş, cei patru au plecat de la Refugiul Şpirlea şi s-au aventurat pe traseul La Lanţuri – Vârful La Om.
„Au rămas blocaţi într-o zonă foarte greu accesibilă. Echipa noastră este plecată în căutarea lor. Cu siguranţă îi vor găsi pentru că acolo este o zonă foarte îngustă unde au rămas blocaţi şi nu mai pot înainta nici la stânga, nici la dreapta. Nu pot face altceva decât să aştepte echipele de salvatori”, spunea, sâmbătă seară, şeful Salvamont România.
La miezul nopţii, căutările au fost sistate din cauza întunericului şi a condiţiilor meteo neprielnice, iar turiştii rătăciţi au fost ghidaţi spre un refugiu din zonă. Acolo, ei s-au întâlnit cu alte trei persoane care se adăpostiseră de ninsoare şi vânt.
Potrivit lui Ioan Pivoda, de la Salvamont Zărneşti, sâmbătă seară salvamontiştii au reuşit să ia legătura cu turiştii rătăciţi pentru a afla dacă au nevoie urgentă de ajutor, dar aceştia au replicat că au provizii şi că odată adăpostiţi în refugiul de la 2.200 de metri sunt în siguranţă. Şi duminică dimineaţă s-a vorbit cu ei prin telefon şi au refuzat din nou intervenţia salvamontiştilor.
„Dimineaţă am vorbit cu ei la telefon, mi-au spus că sunt în siguranţă şi erau aproape să-mi spună că trebuie să-i las în pace. Noi aseară am ajuns la jumătatea muntelui şi am reuşit să-i vedem. Am vorbit cu ei şi am întrebat dacă au nevoie de ajutor, ca să urce din partea opusă a muntelui altă echipă de la Salvamont Câmpulung, dar au spus că ne mulţumesc şi că nu au nevoie de ajutor. Ei erau echipaţi, dar trebuie să fii şi bine pregătit pentru a aborda zone de-astea. Dar oricât ai fi de pregătit, e pericol de avalanşe. În pericol am fost şi noi, şi ei. Au avut alimente, apă, problema a fost că au intrat în panică şi atunci au sunat la 112”, a spus Ioan Pivoda, adăugând că decizia privind o eventuală amendă este de competenţa jandarmeriei montane, în condiţiile în care turiştii au trecut pe lângă semnul de traseu închis pe timp de iarnă, dar l-au ignorat.
Duminică, cei patru turişti bucureşteni care s-au rătăcit au fost găsiţi de salvamontişti.