Autoritățile iau măsuri mai dure împotriva turiștilor care hrănesc urșii. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere din cadrul Poliției pentru a-i descuraja pe turiștii care opresc să hrănească animalele sălbatice.
De acum, cei ceare vor circula pe Transfăgărășan pe tronsonul cuprins între Valea lui Stan și Valea cu Pești, vor fi sancționați dur dacă sunt prinși că opresc pentru a hrăni urșii. Măsurile au fost anunțate de ANPM.
Agenția a transmis că plătește despăgubiri uriașe „de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice celor care se opresc să le hrănească”.
„În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei”, transmite ANPM.
Citește și: O planetă fără salvare. Suedia va ucide 20% din populația de urși bruni a țării în cadrul vânătorii anuale
Soluția găsită de autorități este simplă: cei care opresc pe carosabil pentru a hrăni urșii vor fi amendați de două ori.
„Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional”, se arată în comunicatul ANPM.
„Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe”, a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Păștinaru susține că urșii care ies la marginea șoselei pe Trasfăgărășan nu pot fi alungați sau relocați, pentru că se întorc în același loc, fiind obișnuiți ca oamenii să îi hrănesc în acea zonă. Autoritățile din Argeș au început deja demersurile pentru capturarea și relocarea urșilor în adăposturi special amenajate, pentru ca animalele sălbatice să nu intre în contact cu oamenii.
„Dar până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înţeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staţionând în zonele respective şi apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, mai spune ANPM.
Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea privind vânătoarea urşilor, votată în regim de urgenţă de Parlament după atacul din Munţii Bucegi
Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Șoferii care opresc pe Transfăgărășan riscă sanțiuni de 2-3 puncte amendă (290 – 435 lei) și 2 puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară, în timp ce staționarea neregulamentară se sancționează cu 4-5 puncte amendă (580 – 725 lei) și 3 puncte de penalizare.