Turiștii care hrănesc urșii vor fi amendați de două ori. Autoritățile impun sancțiuni mai dure după ce animalele sălbatice au provocat pierderi omenești și pagube materiale uriașe

Pagubele materiale și pierderile omenești provocate de urșii hrăniți de turiști au atras atenția asupra necesității unei legislații mai dure în ceea ce privește animalele sălbatice.
Alina Costache
04 sept. 2024, 17:13
Turiștii care hrănesc urșii vor fi amendați de două ori. Autoritățile impun sancțiuni mai dure după ce animalele sălbatice au provocat pierderi omenești și pagube materiale uriașe
Sancțiuni mai dure pentru turiștii care hrănesc urșii

Autoritățile iau măsuri mai dure împotriva turiștilor care hrănesc urșii. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere din cadrul Poliției pentru a-i descuraja pe turiștii care opresc să hrănească animalele sălbatice.

De acum, cei ceare vor circula pe Transfăgărășan pe tronsonul cuprins între Valea lui Stan și Valea cu Pești, vor fi sancționați dur dacă sunt prinși că opresc pentru a hrăni urșii. Măsurile au fost anunțate de ANPM.

Agenția a transmis că plătește despăgubiri uriașe „de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice celor care se opresc să le hrănească”.

„În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei”, transmite ANPM.

Citește și: O planetă fără salvare. Suedia va ucide 20% din populația de urși bruni a țării în cadrul vânătorii anuale

Soluția găsită de autorități este simplă: cei care opresc pe carosabil pentru a hrăni urșii vor fi amendați de două ori.

„Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional”, se arată în comunicatul ANPM.

„Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe”, a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Păștinaru susține că urșii care ies la marginea șoselei pe Trasfăgărășan nu pot fi alungați sau relocați, pentru că se întorc în același loc, fiind obișnuiți ca oamenii să îi hrănesc în acea zonă. Autoritățile din Argeș au început deja demersurile pentru capturarea și relocarea urșilor în adăposturi special amenajate, pentru ca animalele sălbatice să nu intre în contact cu oamenii.

„Dar până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înţeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staţionând în zonele respective şi apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, mai spune ANPM.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea privind vânătoarea urşilor, votată în regim de urgenţă de Parlament după atacul din Munţii Bucegi

Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Șoferii care opresc pe Transfăgărășan riscă sanțiuni de 2-3 puncte amendă (290 – 435 lei) și 2 puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară, în timp ce staționarea neregulamentară se sancționează cu 4-5 puncte amendă (580 – 725 lei) și 3 puncte de penalizare.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
Episcopia care organizează ”MISS CIMITIR”. Cine câștigă concursul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania