Turiştii din Egipt nu au voie parfumaţi în apă pentru a nu atrage rechinii. Minisubmarine verifică dacă sunt rechini lângă plaje

Plajele din Egipt încep să se redeschidă treptat, iar autorităţile egiptene au sfaturi pentru truişti după ce o româncă și o austriacă au fost ucise.
Alina Costache
08 iul. 2022, 07:02
Turiştii din Egipt nu au voie parfumaţi în apă pentru a nu atrage rechinii. Minisubmarine verifică dacă sunt rechini lângă plaje

Autoritățile din Egipt au transmis că iau măsuri pentru a proteja turiștii de pe coasta Mării Roșii, în urma atacurilor de rechini care au ucis o turistă româncă și o femeie din Austria lângă Sahl Hasheesh, un golf faimos la sud de orașul stațiune Hurghada.

Atacurile au determinat autoritățile să închidă o porțiune de coastă a Mării Roșii, interzicând activitățile acvatice, cum ar fi scufundări, snorkelling sau windsurfing potrivit Middle East Eye.

O austriacă în vârstă de 68 de ani a fost ucisă într-un atac de rechin la 1 iulie. Trei zile mai târziu, o româncă de 40 de ani a fost ucisă într-un alt atac, la doar 600 de metri de locul primului atac. Nu este clar dacă a fost același rechin care le-a atacat pe cele două femei.

Un turist a fotografiat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin. Trupul româncei este adus vineri în ţară

Oficialii au luat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a proteja turiștii din oraș, inclusiv distribuirea de îndrumări scrise despre lucrurile pe care înotătorii și scafandrii nu ar trebui să le facă în timp ce se află în mare, pentru a evita provocarea atacurilor rechinilor.

Autoritățile, de exemplu, îi sfătuiesc pe turiști să se abțină de la aruncarea cu mâncare sau să poarte parfumuri în timp ce înoată, a declarat un oficial al orașului pentru Middle East Eye, sub protecția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

Măsurile au inclus și închiderea timp de trei zile a plajei unde au avut loc atacurile menționate anterior. Ministerul Mediului a format, între timp, o comisie care să investigheze incidentele. Comitetul, a spus ministerul, va face un studiu științific al circumstanțelor celor două atacuri.

Acesta a adăugat într-un comunicat că membrii comitetului vor încerca, de asemenea, să găsească motivele precise ale comportamentului rechinului care a comis atacurile.

Atacurile asupra româncei și austriecei au stârnit panică în rândul turiştilor din staţiunile egiptene de la Marea Roşie. Unii dintre cei care intenționează să-și petreacă vacanțele în Marea Roșie au decis să facă noi aranjamente, mai ales că Egiptul se bucură și de o coastă lungă pe Marea Mediterană, unde nu s-au auzit niciodată atacuri ale rechinilor. Alții anulează pur și simplu rezervările la hoteluri.

Frica este palpabilă și pe rețelele de socializare, acolo unde cei care dețin informații despre viața marină și comportamentul rechinilor încearcă să răspândească informații despre cum să acționeze în cazul unui atac și cum să prevină unul.

Detalii şocante despre Roxana Donisan, românca ucisă de rechin: „Prima informaţie a fost că a reuşit să ajungă până la mal”. Un turist a filmat atacul rechinului
Între timp, apar rapoarte conform cărora salvamarii egipteni au fost avertizați că rechinii se află în apă lângă Sahl Hasheesh, cu doar câteva minute înainte ca turistul austriac să fie lovit de moarte. Cu toate acestea, salvamarii ar fi râs de sugestie.

Unii legiuitori au cerut deja mai multe măsuri din partea autorităților pentru a se asigura că astfel de atacuri nu se mai repetă în viitor.

„Acesta este un fenomen nou, care impune ca autoritățile să ia măsuri pentru protejarea turiștilor”, a declarat Ahmed Idriss, membru al Comisiei pentru Turism și Aviație Civilă din Camera Reprezentanților (camera inferioară a parlamentului).

„Cred că trebuie să creăm zone tampon în care turiștii să poată înota și să se scufunde în siguranță.”

Unele dintre ambasadele străine din Egipt le-au transmis cetățenilor țărilor lor să fie precauți în timpul vacanței în țara arabă. Consulatul rus din Hurghada a cerut turiștilor ruși să respecte cu strictețe interzicerea înotului în zonele decise de autoritățile egiptene.

Nu este primul atac în Egipt! Unii oameni au surprins săptămâna trecută pe film momentul sângeros al atacului asupra femeii austriece de lângă Sahl Hasheesh. Atacurile de rechini sunt rare în Egipt, dar atacurile anterioare care au avut loc în ultimul deceniu au provocat panică și i-au făcut pe turiști să dezerteze câteva dintre plajele unde s-au petrecut aceste atacuri timp de câteva zile. În decembrie 2010, patru turişti au fost răniţi după ce au fost atacaţi de un rechin în staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie. În octombrie 2020, un rechin a atacat un tânăr ucrainean și un ghid turistic egiptean în largul Sharm el-Sheikh. S-a întâmplat când o mamă ucraineană și fiul ei în vârstă de 12 ani făceau snorkeling cu ghidul lor în parcul național Ras Mohammed.

Sharm el-Sheikh și Hurghada sunt cele mai importante stațiuni din Marea Roșie din Egipt, care atrag milioane de turiști și iubitori de înot și scufundări din întreaga lume. Apele celor două stațiuni găzduiesc sute de specii de pești exotici și corali spectaculoși.

Oficialul orașului Hurghada a spus că atacurile cu rechini sunt rare în orașul stațiune. „Cu toate acestea, nimeni nu poate prezice comportamentul peștilor în același timp”, a spus oficialul.

Momentul celor mai recente atacuri de rechini nu ar putea fi mai rău pentru Egipt și sectorul său turistic, susțin specialiștii. Economia turistică a Egiptului a încercat să treacă peste efectele războiului în curs din Ucraina.

Rusia și Ucraina au trimis Egiptului aproape o treime dintre turiștii care îl vizitau în anii de vârf, aducând anual miliarde de dolari la trezoreria națională. Criza economică internațională indusă de război afectează, de asemenea, sectorul turismului local în multe feluri, inclusiv făcând călătoriile în rezerva celor bogați.

„Războiul în desfășurare afectează puternic capacitatea oamenilor de a călători în afara țărilor lor”, a declarat expertul independent în turism Magdi Selim pentru MEE. „Războiul deschide ușa unei crize economice globale și aceasta afectează direct turismul internațional”.

Sectorul călătoriilor internaționale se așteaptă să piardă miliarde de dolari în acest an, dacă războiul din Ucraina va prelungi până la sfârșitul anului. Turismul este centrul nervos al economiei egiptene, reprezentând aproape 12% din PIB și angajând aproape 10% din forța de muncă națională de 29 de milioane.

Efectele războiului, inclusiv asupra sectorului turistic, subminează economia egipteană și autoritățile caută ajutor, inclusiv din partea Fondului Monetar Internațional, care ia în considerare o cerere de împrumut de la Cairo pentru a-și susține sistemul de protecție socială pe fondul creșterii prețurilor globale la alimente și energie.

Egiptul a lucrat din greu pentru a atenua efectele războiului asupra sectorului turistic, schimbându-și tacticile de promovare a turismului.

Planificatorii de turism egipteni sunt acum mai concentrați pe Europa de Vest, Asia și America Latină, zone despre care cred că nu au simțit încă criza economică de la război. Strategiile de promovare a turismului sunt acum mai orientate spre piața arabă, sperând să atragă turiști arabi care își petreceau vacanțele de vară în Europa.

Egiptul a căutat, de asemenea, alianțe, inclusiv cu rivali regionali, cum ar fi Turcia, pentru a aduce turiști. Unele dintre aceste politici par să dea roade, crescând ratele de ocupare la hotelurile din unele destinații ale națiunii, inclusiv în Marea Roșie. Pe 4 iulie, 68 de zboruri charter au sosit la Hurghada, aducând în stațiune aproximativ 10.000 de turiști străini.

Politicile de promovare urmate de autoritățile de turism pe fondul războiului din Ucraina au reușit să ajute sectorul turistic local să depășească parțial criza indusă de război, au spus oficialii din turism.

„Aceste strategii au un succes vizibil, dar trebuie să le menținem”, a declarat Ahmed al-Wasif, șeful Federației Egiptene de Turism, breasla operatorilor de turism ai națiunii, pentru MEE. „De asemenea, autoritățile trebuie să ușureze intrarea în țara noastră a tuturor tipurilor de turiști, ceea ce va contribui la creșterea sosirilor”.

Unele plaje din stațiunea egipteană Hurghada au fost redeschise. Turiștii spun că în zonă sunt în continuare rechini. 

Autoritățile egiptene au redeschis unele plaje din stațiunea Hurghada, acolo unde două femei, o austriacă și o româncă, au fost ucise de rechini.

Informația a fost dezvăluită de turiști, pe Facebook. „Bună ziua! Vin cu un update de la Tropitel Sahl Hasheesh (n.r. – în zona în care este amplasat acest resort a fost ucisă de rechini turista din Austria). Sunt niște prieteni acum acolo. Pontonul s-a redeschis de alaltăieri (05.07.2022) după ora 12:00 aproximativ în fiecare din ultimele două zile. Doar laguna izolată și înconjurată de recifuri este deschisă. Și asta doar dupa ce un semi-submarin a verificat toată zona (în ambele zile, și ieri, și alaltăieri). Așa s-a procedat la mai multe hoteluri. Sunt mai multe submarine care patrulează în mare din zona Sahl Hasheesh și Makadi Bay. Lumea s-a simțit în siguranță după ultimele masuri. Atașez câteva poze. Am văzut că la alte hoteluri din zonă, plajă a rămas închisă. Este vorbă de plajele care au acces direct la largul mării. N-am mai multe informații vis-a-vis când se vor redeschide acestea”, este mesajul postat de un turist pe pagina de Facebook „Vacante in Egipt: info utile”. Fotografiile făcute de turiști, joi, 7 iulie, în stațiunea egipteană Hurghada.

Egipt

Citește și

Panică mare printre turiştii din Egipt. Rechinii ucigaşi au fost văzuţi lângă mal

Decizia egiptenilor este cel puțin bizară, având în vedere că unii turiști susțin că zona nu este deloc sigură. „Acum 30 minute și-au făcut apariția, la 6-7 metri de mal, doi rechini, pe plaja din fața hotelului Pyramisa”, a scris, pe Facebook, unul dintre turiști.

Austriaca Elisabeth Sauer, care avea 68 de ani, și românca Roxana Donisan, care era în vârstă de 44 de ani, sunt cele două femei care au fost ucise de rechini în in stațiunea Hurghada. Cele două au fost atacate și omorâte de prădătorii din Marea Roșie la o distanță de doar câteva zile.

 

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit în șant, după ce s-a izbit într-un stâlp
substantial.ro
Banana lipită de perete, vândută cu 6,2 milioane de dolari: „O provocare pentru arta contemporană”
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili