CFR a anunțat că în perioada acestei minivacanțe, care se desfășoară între 1 iunie și Rusalii, nu mai există bilete de tren disponibile pentru trenurile care merg spre litoral sau spre stațiunile de pe Valea Prahovei-Brașov, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Cluj.
Această problemă a biletelor de tren a fost inevitabilă. CFR a suplimentat deja numărul de vagoane și trenuri. De exemplu pentru ruta București-Constanța au fost puse în folosință 12 perechi de trenuri, în timp ce pentru stațiunile montane de pe Valea Prahovei numărul a fost suplimentat cu 18 perechi, toate fiind la capacitatea maximă admisă de 15 vagoane, a explicat pentru RRA, Adrian Vlaicu, purtătorul de cuvânt CFR Călători.
”Practic, trenurile de zi deja sunt complet rezervate, sunt suplimentate la capacitatea maxim tehnic disponibilă. De altfel, CFR Călători în această perioadă circulă cu întregul parc de vagoane și locomotive tehnic disponibil. În acest moment pentru perioada acestei minivacanțe vor fi minim 12 perechi de trenuri care vor conecta Bucureștiul de Constanța. De asemenea, 10 perechi de trenuri vor conecta Constanța de restul litoralului, cu schimbare în Constanța. Brașovul circulă cu întreaga sa capacitate, respectiv 18 perechi de trenuri zilnic”, anunță Adrian Vlaicu.
Cei care plănuiesc să plece spre litoral cu mașina, trebuie să știe că de această vor scăpa de taxa de pod de la Fetești pe Autostrada Soarelui. Aceasta va fi suspendată de joi, 1 iunie, dat fiind că încă se lucrează la Podul Fetești.
„E oficial, de la 1 iunie întră în vigoare suspendarea taxelor de pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă”, a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în ministerul Transporturilor și prim-vicepreședinte PNL Ilfov.
„Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial al României ordinul prin care se suspendă aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunare intre Fetești și Cernavodă pentru toate categoriile de vehicule. Această derogare intră în vigoare de la 01 iunie, ora 00:00 și va fi valabilă până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii august.
Am fost astăzi pe șantierul Podului peste brațul Borcea A2 împreună cu responsabilii din partea CNAIR, pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare și consolidare pe calea 2 aferentă podului, dar și pentru a sprijini și presa, în același timp, antreprenorul, astfel încât să putem ridica restricțiile de trafic din zonă, cât mai repede. Acest pod face parte din cele 4 construite în urmă cu aproximativ 40 ani peste Dunăre, fiind toate reabilitate în ultimii 3 ani, mai puțin acest ultim sector aferent Podului Borcea, cel mai dificil, aici fiind cea mai degradată porțiune.
În urma expertizelor, inspecțiilor și decopertărilor făcute, s-au constatat deficiențe importante de execuție la momentul construcției podului, precum lipsa stratului de hidroizolație, care a dus la infiltrarea apei în betonul de sub straturile rutiere ale podului, fiind necesară astfel refacerea dalelor de susținere a căii pe pod (elemente structurale de rezistență). Întrucât nu se pot demola toate in acelasi timp toate dalele de susținere a căii pe pod pe cele câteva sute de metri lungime, experții au indicat etapele de desfășurare a lucrărilor, etape pe care vrem să le închidem cât mai repede”, a mai transmis Irinel Ionel Scrioșteanu.