La Albena, într-o singură zi a plouat cât în patru luni. Apa a ajuns pe străzi la aproape un metru, iar maşinile au plutit la propriu. Mai mult, ieşirea din Albena a fost blocată de ape. Pentru a ajunge în zonă, era nevoie de utilaje de mare capacitate, astfel că turiştii au avut de aşteptat până când apele s-au mai retras.
În jur de 1.000 de români au fost prinşi în iadul inundaţiilor pe litoralul bulgăresc. 200 dintre turiştii români au fost evacuaţi de sâmbătă, iar o altă parte dintre aceştia vor fi aduşi în ţară în cursul zilei de duminică.
Potrivit unui comunicat emis de Guvern, din situaţia transmisă de reprezentanţii misiunii diplomatice aflaţi la faţa locului, în urma solicitărilor turiştilor români, afectaţi de inundaţiile produse vineri, vor fi aduse în ţară 30 de persoane şi opt autoturisme, trei dintre acestea urmând să rămână în Constanţa şi cinci să fie transportate până la Bucureşti-parcarea Pasaj Victoria, pusă la dispoziţie, cu titlu gratuit, de Primăria Bucureşti.
De asemenea, din datele comunicate de reprezentanţii misiunii diplomatice a rezultat că, în urma revenirii situaţiei la normalitate, o parte din turiştii români au optat să-şi continue sejurul în staţiune.
Sâmbătă, cu sprijinul autorităţilor bulgare şi române, convoiul format dintr-un autocar şi autoplatformele care transportă autoturismele avariate au început deplasarea către punctul de frontieră Vama Veche-România, urmând a continua cursa către locurile stabilite din municipiul Constanţa, respectiv municipiul Bucureşti.
Începând de sâmbătă până în prezent un număr de 78 de autoturisme cu 260 de persoane la bord au tranzitat, punctele de trecere a frontierei, întorcându-se din staţiunea Albena.
„O parte se întorc şi au trecut ieri (sâmbătă n.r.) graniţa, 73 de maşini cu 244 de persoane la bord. S-a solicitat transferul a 29 de persoane pentru care e pus la dispoziţie un autocar, la care se ataşează un număr de platforme care urmează să plece din Constanţa, pentru a duce înapoi 29 de turişti şi opt vehicule. Costurile sunt preluate de Guvernul României. O parte dintre turişti vor să rămână acolo ca să se întoarcă pe propria răspundere. O parte din persoane au reparat maşinile acolo şi au apucat să se întoarcă. Nu am avut probleme medicale. Nu avem nicio victimă, nicio persoană nu a fost afectată din punct de vedere al sănătăţii„, a declarat, la România TV, Raed Arafat, secretar de stat în M.A.I.
În faţa dezastrului, români s-au simţit discriminaţi. Ei susţin că autorităţile bulgare au evacuat doar o parte dintre turişti, cu elicopterele şi maşinile armatei. Românii nu au fost pe listele celor salvaţi.
„De două zile se chinuie să ne mute şi nu reuşesc. Ne tot plimbă că suntem români. Nu suntem ruşi, nu suntem ucranieni„, a spus o femeie.
„Să-mi ia maşina să o transporte doi kilometri mi-au cerut 50 de euro„, a spus un alt bărbat.
Celebrele oferte all-inclusive de la Albena au devenit un coşmar.
Potopul a facut prăpăd şi pe plajă. Apa a avut o putere atât de mare încât în anumite zone pur şi simplu a fost modificat relieful plajei.
Ministrul Turismului, Florin Jianu, a mers la Albena ca să se asigure că românii se pot întoarce în siguranţă acasă.
14 cetăţeni bulgari au murit în urma inundaţiilor din zona Varna. Luni este zi de doliu în Bulgaria.