Turnul Eiffel împlineşte 125 de ani. Lucruri interesante pe care nu le ştiai despre simbolul Parisului

Turnul Eiffel, simbol indiscutabil al Parisului de la inaugurarea Expoziţiei Universale din 1889, împlineşte luni 125 de ani, prins într-un proces de reabilitare care se va încheia abia la toamnă, potrivit EFE. Lucrările de reabilitare, care au început în 2008, sunt principalul motiv invocat de societatea care exploatează şi gestionează monumentul (SETE) pentru a justifica lipsa ceremoniei aniversare.
Cristina Dinu
31 mart. 2014, 16:50
Turnul Eiffel împlineşte 125 de ani. Lucruri interesante pe care nu le ştiai despre simbolul Parisului

Punerea la punct a „Doamnei de fier”, cum este cunoscută această structură înaltă de 330 de metri, se va încheia în „septembrie sau octombrie” şi atunci se va sărbători, după cum a declarat pentru agenţia spaniolă de presă o purtătoare de cuvânt a societăţii. Deşi restaurarea este principala cauză, mai există un motiv: „Am sărbătorit deja împlinirea a 120 de ani şi nu ne putem permite un omagiu anual”, scrie Agerpres.

Dorinţa de a respecta munca creatorului turnului, Gustave Eiffel, explică grija cu care s-au abordat lucrările de reabilitare, care aspiră la modernizarea monumentului fără a pierde esenţa acestuia.

Turnul Eiffel a fost inaugurat la 31 martie 1889 la ora 13:30, când Eiffel a înălţat de la al treilea etaj drapelul Franţei. Arhitectul (1832-1923) l-a conceput ca o atracţie provizorie ce trebuia să fie distrusă după 20 de ani, însă antena radio amplasată în punctul cel mai înalt l-a salvat. Cele 10.100 de tone de fier ale turnului format din 18.038 de piese metalice, asamblate cu două milioane şi jumătate de şuruburi, suportă şi greutatea straturilor de vopsea anterioare, calculată la circa 250 de tone.

În timp ce turnul se înălţa, unii intelectuali îl considerau o ruşine pentru Paris. Scepticismul s-a transformat totuşi în entuziasm şi monumentul s-a bucurat după inaugurare de aprecierea parizienilor.

Este posibil să urcaţi pe scări până în vârful lui, dar sunt 1.665 de trepte. Cei mai mulţi oameni preferă să ia liftul.

Liftul călătoreşte, în total, 103.000km pe an – de două ori şi jumătate circumferinţa Pământului.

În timpul iernii, turnul se micşcorează cu 15,2 cm.

Gustave Eiffel a creat şi elementele interioare din Statuia Libertăţii de la New York.

Aproape 250 de milioane de oameni au vizitat turnul de când a fost deschis. În ziua de azi, turnul primeşte circa 7 milioane de oameni pe an, fiind cel mai vizitat monument plătit din lume.

Contrucţia sa a durat 2 ani, 2 luni şi cinci zile – cu 180 de ani mai puţin decât celălat monument celebru al Parisului, catedrala Notre Dame.

În timpul ocupaţiei germane, cablurile liftului au fost tăiate, iar turnul a fost închis publicului. Soldaţii nazişti au încercat apoi să ataşeze o svastică în vârf, dar era atât de mare, încât a fost zburată de vânt. A fost înlocuită cu una mai mică.

În 1944, în timp ce Aliaţii se apropiau de Paris, Hitler a ordonat guvernatorului Parisului, Dietrich von Choltitz, să demoleze turnul, precum şi alte părţi ale oraşului. Generalul a refuzat.

Turnul este vopsit o dată la şapte ani cu 60 de tone de vopsea.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ceaiul bogat în vitamina K care te ajută să ții glicemia sub control. Mulți care suferă de diabet nu știu de el
Capital.ro
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Slovacia se oferă ca platformă de negocieri pentru pacea între Rusia și Ucraina
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)