Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea hotărârii până la soluționarea definitivă a cauzei. „Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este decizia Curții de Apel Ploiești.
Decizia Curții de Apel Ploiești este cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare.
”Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025.
Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. În același timp, juriștii cu experiență afirmă că nu este posibil ca o Curte de Apel să decidă peste Curtea Constituțională. „Decizia definitivă va fi la ICCJ, care deja s-a pronunțat, a respins cereri similare”, afirmă aceștia.
Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie, afirmă avocatul Adrian Toni Neacşu, referitor la decizia Curţii de Apel Ploieşti care suspendă executarea şi anulează Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale din 2024. ”n acest moment se va pune în discuţie suspendarea organizării alegerilor actuale exact în stadiul în care sunt şi se va invocă faptul că BEC nu mai poate derula acte care ţin de desfăşurarea actualelor alegeri”, spune el.
”Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie. Legea prevede că într-o astfel de situaţie nici un efect al actului administrativ suspendat nu se mai poate produce pe viitor”, explică avocatul.
El consderă că Hotărârea 32/3024 a CCR are două puncte în dispozitiv: anularea procesului electoral şi organizarea unui nou proces electoral.
”În ce priveşte anularea alegerilor nu ai ce suspendă pentru că efectele s-au produs şi incheiat, dar în ce priveşte reluarea în totalitate a procesului electoral da. Astfel fiind în acest moment se va pune în discuţie suspendarea organizării alegerilor actuale exact în stadiul în care sunt şi se va invocă faptul că BEC nu mai poate derula acte care ţîn de desfăşurarea actualelor alegeri. Că să fie totul frumos până capăt, nu s-a cerut şi suspendarea efectelor legislaţiei privind organizarea alegerilor, respectiv a Hotărârilor de Guvern prin care s-au stabilit dată alegerilor şi calendarul activităţilor”, remarcă Neacşu.
Termenul de recurs, care se judecă de ICCJ, este de 5 zile iar mai devreme dosarul nu poate ajunge la instanţa care astfel, oricât ar vrea să se grăbească, nu va putea judecă decât probabil în vreo săptămână, iar asta în regimul cel mai urgent, afirmă avocatul.
Reacție din PNL după decizia Curții de Apel Ploiești de anulare a anulării alegerilor
Senatorul Daniel Fenechiu respinge hotârărea luată joi de un judecător de la Curtea de Apel Ploiești și crede că aceasta va fi remediată la Înalta Curte. Decizia Curții de Apel Ploiești nu este definitivă.
„Eu sunt genul de om care nu-și modifică punctul de vedere și eu am spus întotdeauna că o decizie a CCR nu poate fi cenzurată sau anulată pentru că există un text în Constituție care scrie că deciziile CCR sunt executorii și obligatorii.
Pe de altă parte, avem o instanță care a decis că poate să anuleze și să suspende o hotărâre a Curții Constituționale. Eu am toată încrederea ca se va respecta statul de drept și că Înalta Curte va rezolva această situație, pe textul legii. Nicio instanță din România nu poate să anuleze o hotărâre a CCR”, a declarat senatorul PNL, Daniel Fenechiu.