„Propunerea preşedintelui Trump de a impune taxe asupra oţelului şi aluminiului european este un semn rău pentru relaţiile transatlantice. Vreau să fiu clar: în loc să riscăm un război comercial – iar el [Donald Trump] pare nerăbdător să-l pornească -, ar trebui să avem ca obiectiv o mai bună cooperare. Preşedintele [SUA] se declară nemulţumit de faptul că sunt prea multe bariere şi taxe între UE şi SUA şi îl înţeleg. Nici noi nu suntem fericiţi în privinţa acestui fapt. Din acest motiv, acum câţiva ani am început negocierile comerciale cu SUA. Ar trebui să revenim la acele discuţii. Promovaţi comerţul, nu războiul, domnule preşedinte!”, a spus Tusk, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.
Preşedintele Consiliului European s-a referit şi la faptul că Donald Trump a promis „multă flexibilitate pentru prietenii adevăraţi” ai Statelor Unite în cazul tarifelor suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Donald Trump acuză UE că foloseşte măsuri comerciale incorecte împotriva Statelor Unite
„Domnul Trump a mai anunţat că prietenii adevăraţi vor fi scutiţi de măsurile propuse. Aş vrea să subliniez azi că lumea liberă a supravieţuit în cele mai dificile perioade numai datorită faptului că europenii şi americanii au fost prieteni adevăraţi. Aşa că să protejăm această prietenie, nu să o punem la încercare”, a mai spus Donald Tusk, informează Mediafax.
Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Blocul comunitar aşteaptă să fie informat de Statele Unite cu privire la scutirea de noile tarife la importurile de oţel şi aluminiu. La 8 martie, preşedintele american Donald Trump a anunţat impunerea unor taxe mai mari cu 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu. Decizia a fost contestată de mai multe state.
SUA sunt cel mai mare importator de oţel din lume, achiziţionând 35 de milioane de tone de material brut în 2017. Administraţia Trump susţine că tarifele suplimentare vor contracara importurile ieftine, în special din China, care ar submina industria americană şi locurile de muncă.