„În legătură cu afirmaţiile făcute de un jurnalist, Dan Andronic, într-o publicaţie, în cursul zilei de ieri. Suntem atenţi la tot ce se publică în presă legat de activitatea SRI şi cadrelor acestui Serviciu. Numărul 2: nu ne-am propus în niciun moment să interferăm activitatea comisiei cu activitatea altor instituţii ale statului. Numărul 3: o implicare a SRI, a DNA, a altor instituţii din sistemul de securitate naţională sau de justiţie în procesul electoral ar fi foarte gravă şi lucrul ăsta nu ar face decât să submineze bazele democratice ale statului român”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.
El a mai spus că, împreună cu membrii Comisiei de control al SRI, au decis să îl cheme la audieri pe Dan Andronic pentru a prezenta date şi informaţii mai precise.
„După îndelungi consultări, am constatat cu toţii că nu avem în articolul publicat elemente suficiente care să ne contureze implicarea SRI în procesul electoral, dar am considerat că este util să îl invităm pe Dan Andronic în cursul săptămânii viitoare la audieri pentru a veni cu date şi informaţii precise. Vă precizez că noi vom verifica doar ceea ce are legătură cu SRI, dacă vor fi elemente care privesc activitatea altor instituţii, evident că este competenţa Parchetului de pe lângă ICCJ, şi nu comisiei noastre”, a completat preşedintele Comisiei de control al SRI, conform News.ro.
Chestionat dacă se gândeşte să cheme la audieri şi alte persoane, Adrian Ţuţuianu a spus că această chestiune urmează să fie stabilită, în condiţiile în care, deocamdată, există „doar o poveste ambalată frumos”.
„Am spus că dacă există date şi informaţii concrete. Deocamdată, avem o poveste care este ambalată frumos. Am recitit de mai multe ori articolul respectiv, dar nu am putut trage o concluzie. În schimb, ştiu că există o preocupare a opiniei publice legată de acest subiect, după cum am spus că o implicare a SRI în procesul electoral ar fi foarte gravă”, a completat Adrian Ţuţuianu.
El a susţinut că, în cazul în care vor rezulta „elemente concrete” în urma audierii lui Dan Andronic în comisie, se va merge mai departe cu verificările.
„Din aceste motive îl vom chema la audieri, dacă ne rezultă elemente concrete vom merge mai departe, dacă nu ne rezultă elemente concrete şi rămânem în sfera afirmaţiilor generale fără niciun fel de indicii concrete, evident că vom clasa cauza, pentru că nu avem de ce să pierdem vremea. Nu vreau să facem, ca la fotbal, ştiţi că uneori te duci după fente şi nu am vrea să facem asta. Mă aştept să ne spună concret ce, cum, cine, unde, ce fel de activităţi, nu este suficient doar să afirmi, trebuie să dai şi nişte elemente suficient de concrete”, a conchis Adrian Ţuţuianu.
Dan Andronic a scris luni că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009.
Andronic spune că în noaptea de după turul al doilea al prezidenţialelor, Gabriel Oprea i-a spus să vină la locuinţa sa, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.
“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.
El a fost audiat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, declarând că a fost citat într-un dosar mai vechi, fără a da alte informaţii despre cauza în care a fost chemat de procurori.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Dan Andronic, om de afaceri şi consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.