Întrebat, vineri, la ceremonia de absolvire de la Academia Tehnică Militară, dacă, la întâlnirea de miercuri cu Klaus Iohannis, i-a explicat preşedintelui de ce nu a fost invitat la manifestările de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, ministrul Ţuţuianu a răspuns: „Explicaţiile le-am dat public, sigur că era obligatoriu să prezint şi personal scuze preşedintelui. Am convenit o modalitate de lucru care cred că este foarte bună, am stabilit care sunt evenimentele la care domnia sa va fi prezent”, relatează News.ro.
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că şi-a propus să construiască o relaţie instituţională constructivă cu preşedintele Klaus Iohannis, iar neinvitarea şefului statului la Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene a reprezentat o gafă pe care şi-a asumat-o, motiv pentru care a dispus efectuarea unei anchete interne care să stabilească cine este vinovat de această disfuncţionalitate.
„Am constatat diverse moduri de abordare în presă a unui subiect cu privire la care nu aş fi vrut să avem niciun fel de discuţii, este vorba de modul în care MApN a pregătit şi organizat Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene. Vreau să vă spun de la început că mi-am propus să construiesc o relaţie instituţională constructivă cu preşedintele României, bazată pe respect, transperanţă şi corectitudine”, a spus ministrul Apărării.
Administraţia Prezidenţială, precum şi alte instituţii publice centrale, nu au primit din partea MApN invitaţii pentru ceremoniile desfăşurate cu ocazia Zilei Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene, ministerul explicând că a fost vorba despre o „eroare”, iar ministrul Adrian Tuţuţuianu a luat măsuri pentru a corecta aceste „disfuncţionalităţi birocratice”.
„Ministerul Apărării Naţionale îşi cere scuze pentru erorile apărute în transmiterea invitaţiilor de participare la sărbătorirea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene către Administraţia Prezidenţială şi autorităţile publice centrale. Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, a dispus în regim de urgenţă luarea măsurilor necesare eliminării disfuncţionalităţilor de natură birocratică ce au condus la crearea acestei regretabile situaţii”, a anunţat, joi, MApN.
Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, vineri, că el i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să se întâlnească pentru a-i prezenta planul de înzestrare a armatei pentru perioada 2017-2026, precizând că a discutat cu şeful statului şi despre dezvoltarea infrastructurii militare, constatând că ”există o unitate de vedere între MApN şi opinia preşedintelui”.
”A fost o întâlnire pe care am solicitat-o eu preşedintelui, pentru că am finalizat planul de înzestrare a armatei pentru perioada 2017-2026. Era normal să avem o discuţie prealabilă şedinţei de CSAT, care este convocată marţi. Cu această ocazie i-am prezentat preşedintelui şi propria evaluare privind situaţia armatei, pornind de la înzestrare şi terminând cu numărul de posturi care sunt ocupate, am prezentat stadiul derulării unor proceduri de achiziţie publică, câteva dintre ideile pe care le am legat de dezvoltarea infrastructurii militare, şi am constatat că există o unitate de vedere între MApN şi opinia preşedintelui, ceea ce este foarte bine pentru că ne va permite să adoptăm deciziile foarte rapid”, a spus ministrul Ţuţuianu, la ceremonia de absolvire de la Academia Tehnică Militară.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, care i-a prezentat planul revizuit de înzestrare a armatei, ce va fi pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a CSAT.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, în cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat preşedintelui Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 – 2026, care prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an.
Proiectul, în forma sa revizuită actuală, va face obiectul prezentării în cadrul viitoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precizează Preşedinţia.
Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară.
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul care prevede înzestrarea Armatei până în 2026 a fost refăcut şi este pregătit să îi fie prezentat preşedintelui Klaus Iohannis la următoarea şedinţă a CSAT, după ce documentul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimului Consiliu Suprem de Apărare a Ţării.
„Avem 2% din PIB. Doar o parte destinată înzestrării. Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistenţă şi în cifre, şi ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi, atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, a spus ministrul Apărării.