”Îmi pun o întrebare pentru că, de exemplu, un ziar din Prahova a spus că salariaţii de la o firmă cu capital străin au fost forţaţi să iasă la miting. Lucrul ăsta e nelegal. Chiar nu vreţi să înţelegi ce spun eu? Vorbesc de lucruri nelegale. Nu aduc acuze nimănui, dar cred că instituţiile abilitate ale statului trebuie să ne dea un răspuns (…) Ăsta e un răspuns pe care îl va da SRI. Nu îl dau eu”, a declarat Şeful comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu.
Senatorul PSD a explicat că există o lege care interzice firmelor străine cu capital străin să îşi folosească banii în alte scopuri decât cele proprii.
”Dacă o firmă foloseşte bunurile, capitalul propriu pentru a sprijini anumite activităţi, legea 31/1990 spune că este infracţiune. Folosirea creditului sau bunurilor societăţii în scopul propriu sau unei alte persoane. Este o discuţie de făcut şi trebuie analizată. Al doilea lucru, pe mine mă interesează din punctul de vedere al securităţii naţionale. Există un articol 11 în legea securităţii naţionale care prevede foarte clar că, atunci când se urmăreşte înlocuirea puterii de stat prin mijloace violente şi aşa mai departe, problema este una de securitate naţională”, a explicat Ţuţuianu.
Întrebat ce bunuri a văzut în piaţă aparţinând unor societăţi, Adrian Ţuţuianu a răpuns iritat că maşinile cu care se duc angajaţii la miting sunt astfel de bunuri.
”Cred că dumneavoastră nu aveţi noţiunea de bun. Păi, când iei maşina de la firmă, două, trei, şapte, zece, când plăteşti de pe contul firmei maşini care merg la activităţi de tipul ăsta, nu e folosirea bunurilor societăţii sau creditului ei? Haideţi să fim puţin mai analitici şi nu doar să luăm aşa ceea ce pare senzaţional”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, nu crede că ar fi nevoie de o anchetă SRI la multinaționale legată de protestele de stradă.
„Asta nu e o decizie nici a mea, nici a dumnealui, n-a vorbit cred ca președinte al Comisiei de control SRI. Mă rog, nu știu, au venit tot felul de informații, probabil că aceste declarații au fost făcute după ce au fost văzuți în piață președinți ai unor bănci sau ai unor companii multinaționale, firme străine care protestau. Nu știu dacă e nevoie de așa ceva (anchetă — n.r.), pentru că, până la urmă, sunt și companii românești, mai mici sau mai mari, care au făcut acest lucru. Până la urmă, este dreptul lor”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.
Institutul pentru Politici Publice a cerut demisia președintelui Comisiei comune de control al SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, pe fondul declarațiilor acestuia referitoare la investigarea companiilor multinaționale în contextul protestelor.
”Intențiile anunțate public de președintele Comisiei comune de control a SRI din Parlamentul României, Adrian Țuțuianu, de a cere Serviciului Român de Informații să investigheze companii multinaționale care și-au îndemnat angajații să participe la protestele din stradă din ultimele zile împotriva Ordonanței Guvernului Grindeanu pentru modificarea Codului penal/de procedură penală pentru că acest fapt ‘este o chestiune de siguranță națională’, reprezintă o instigare la ură împotriva firmelor cu capital străin în România. Această atitudine iresponsabilă, venind din partea unei comisii parlamentare, aduce prejudicii imense imaginii României în relația cu partenerii săi externi”, potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de IPP.