Primăria Nădlac, condusă de Vasile Ciceac (PDL), a obţinut, în februarie, în urma unui proiect depus în 2011 pentru o televiziune pe Internet, o finanţare europeană de 48.255 de euro, prin programul „HURO 2007 – 2013”, la care se adaugă o contribuţie de la bugetul local de 965 de euro, adică doi la sută din proiect.
„TV Nădlac” are deja platforma online realizată, însă nu este accesibilă publicului până la lansarea din 15 mai.
În timp ce primarul se mândreşte cu proiectul, afirmând că „oraşul avea nevoie de o televiziune care să ofere prompt informaţii de interes public”, mulţi localnici spun că nu au computer.
„Nu este de niciun folos dacă e pe Internet. Tineretul a plecat din ţară, poate ei dacă s-ar fi uitat, că pe aici nu mulţi au computere”, spune un localnic, Pavel Bagyinszki.
În schimb, Vasile Butăriţă, care deţine un atelier de reparaţii electrocasnice, spune că el ar vrea să îşi facă reclamă la viitorul post de televiziune, ca să nu mai tipărească pliante, însă o problemă ar fi faptul că aceasta este doar pe internet.
„Eu sunt meseriaş şi mi-ar prinde bine reclama, ca să nu mai tipăresc fluturaşi şi să bag la oameni în poştă. Am avut şi patiserie, dar nu a mers. Poate dacă aveam reclamă… Dacă e doar pe Internet (televiziunea – n.r.), nu ştiu câţi s-or pricepe, poate era mai bine să ne vedem la televizor, că noi aşa ştim”, a spus localnicul.
Anca Perţi, o altă localnică, ar vrea să vadă la „TV Nădlac” emisiuni cu muzică populară şi reportaje despre fermieri.
„Noi muncim pământul, nu avem vreme de televizor. Dacă vor să facă televiziune, să bage şi reportaje cu ţăranii şi să mai aflăm cum să găsim sămânţă ieftină şi tractoare să ne are când avem nevoie. Duminica m-aş uita la muzică populară, dar numai dacă vine băiatul cel mare acasă, că el are computer din acela precum o carte (laptop – n.r.)”, a spus femeia, în vârsă de 51 de ani.
Primarul Vasile Ciceac se declară pregătit să satisfacă toate cerinţele şi gusturile.
„Am angajat de o săptămână primul reporter. Vom face reportaje pe placul tuturor şi eu cred că, indiferent de vârstă, nădlăcanii se vor uita. Eu ştiu că foarte mulţi au computere în oraşul nostru. Bătrânii pot învăţa şi ei să deschidă computerul ca să vadă ce se întâmplă la noi în oraş”, spune edilul.
El este încrezător că televiziunea va deveni cunoscută în Nădlac după ce va fi făcută o campanie de promovare şi vor exista chiar dezbateri publice.
„Vom tipări fluturaşi, vom face dezbateri publice şi vom merge şi din poartă în poartă să le spunem oamenilor să se uite la televiziunea noastră”, afirmă primarul.
El spune că lansarea postului în timpul campaniei electorale „nu are legătură cu alegerile locale”.
„Conform normelor europene, în contractul de finanţare este specificat că nu pot fi difuzate informaţii cu caracter politic”, a declarat Vasile Ciceac, care candidează pentru un nou mandat de primar.
Studioul postului tv local se află în sediul Primăriei, iar de conţinut se vor ocupa doi reporteri, doar unul fiind angajat în acest moment, cu un salariu de 800 de lei.
Responsabil de proiect este informaticianul Primăriei, Claudiu Iasovics, care spune că au fost achiziţionate echipamentele necesare, inclusiv un server.
„Cea mai mare parte a sumei obţinute a fost cheltuită cu achiziţionarea echipamentelor, care sunt semiprofesioniste, şi amenajarea studiolului”, a declarat Iasovics.
În afara achiziţiei echipamentelor, finanţarea totală de aproape 50.000 de euro acoperă o perioadă de funcţionare de 18 luni, însă Primăria Nădlac are obligaţia să menţină funcţionarea postului cel puţin cinci ani. Primarul nu îşi face griji că nu vor fi bani pentru a finanţa televiziunea.
„O să fie nevoie de până la 15.000 de euro pe an, nu e o sumă atât de mare încât să nu ne-o permitem. Vom da banii de la bugetul local”, a spus edilul.
Grila de programe este în curs de definitivare, iar funcţionarii Primăriei afirmă că aceasta va cuprinde reportaje despre oraş, interviuri şi ştiri de interes public.
Oraşul Nădlac are o populaţie de 7.345 de locuitori, din care jumătate sunt de etnie slovacă, aici trăind cea mai numeroasă comunitate de slovaci din România.
Bugetul pe anul în curs al oraşului este de aproximativ 12 milioane de lei.