„Intenţionăm să promovăm TVR 3, care, din 6 decembrie, va avea un nou concept, o expresie a mediului rural, a conservării spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, dar şi de actualitate şi de societate rurală. Şi acest lucru se va întâmpla fără costuri suplimentare, întrucât producţia va fi asigurată în continuare de studiourile teritoriale, TVR 3 neavând buget, conform Memorandumului de reeşalonare a datoriilor aprobat de Guvern în baza Programului de redresare economică”, a declarat Claudiu Săftoiu, citat de Mediafax.
Acesta le-a atras atenţia operatorilor de comunicaţii electronice că românii plătesc o taxă de 4 lei pe lună pentru a avea acces la toate canalele TVR, motiv pentru care este normal să şi beneficieze de toate producţiile televiziunii publice.
„Aici nu primează interesul de business, ci acela de a servi interesului public”, a mai spus Claudiu Săftoiu, care a subliniat că cele mai mari probleme le au studiourile teritoriale, care nu sunt preluate de toţi operatorii prin cablu. „Noi nu putem decât să atragem atenţia, este rolul CNA-ului să sancţioneze”, a concluzionat Claudiu Săftoiu.
Claudiu Săftoiu şi-a prezentat planurile privind transformarea TVR 3 într-o televiziune dedicată zonelor rurale într-un interviu publicat pe 25 ianuarie 2013.
„Intenţionez ca anul acesta să punem din ce în ce mai mult accent pe elaborarea unui concept de nişă pentru TVR 3, care să se poată dezvolta spre rural şi agricultură, conservarea spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, muzical, dar şi de actualitate şi de societate rurală, în aşa fel încât TVR 3 să devină o expresie a dimensiunii rurale a României, în genul producţiei «Viaţa satului», nu numai duminica, ci 24 de ore din 24. Este o nişă pe care s-ar putea poziţiona acest canal, tocmai pentru că România «trăieşte» întotdeauna la oraş, iar media audiovizuală în general acordă un interes prioritar mediului urban, capitalelor regionale şi mai puţin României profunde. Este un proiect pe care îl ambiţionez la modul personal, apreciind că poate fi urmat, tocmai spre beneficiul cuplării satului românesc, regiunilor, comunităţilor româneşti la un punct cardinal media„, a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.
El a mai spus că proiectul de repoziţionare a TVR 3 face parte parte din „obiectivele pe termen scurt şi mediu” pe care le are în vedere, în mandatul său. „Totul depinde de cum vom reuşi să intrăm, de la 1 martie, într-un nou tip de abordare a producţiei de televiziune şi de consensul atât de necesar al Consiliului de Administraţie (al TVR, n.r.) pentru orice proiect”, a mai spus Claudiu Săftoiu.