Argentina a zdrobit-o pe Croația, 3-0, într-o zi de grație a tandemului Lionel Messi – Julian Alvarez, și este prima finalistă de la Campionatul Mondial din Qatar!
„Pumele” au deschis scorul prin Lionel Messi în minutul 34′, din penalty, după care Julian Alvarez a realizat dubla în minutele 39′ și 69′. Naționala lui Lionel Messi are în palmares două cupe Mondiale, în 1978 și 1986.
Prima prezență într-un meci jucat cu trofeul Cupei Mondiale ”pe masă” a fost chiar la ediția inaugurală a competiției, cea din 1930, din Uruguay. Argentina a fost învinsă chiar de țara gazdă la Montevideo cu 4-2.
Au urmat mulți ani de ”secetă”, până în 1978, când Cupa Mondială s-a disputat chiar în Argentina. Țara gazdă a reușit să câștige finala cu Olanda, 3-1.
A treia finală a fost în 1986, în Mexic, și a adus al doilea trofeu, și ultimul de până acum, după 3-2 cu Germania de Vest. La următoarea ediție a Cupei Mondiale, Italia 1990, Argentina a reușit să ajungă din nou în finală, unde tot Germania de Vest a fost adversar. Nemții au reușit să-și ia revanșa și s-au impus la Roma cu 1-0.
După meciul din 1990, Argentina a fost nevoită să aștepte alți 24 de ani pentru a mai juca o finală de Cupă Mondială. S-a întâmplat în Brazilia, în 2014, iar adversarul și rezultatul au fost identice cu cele din 1990, 0-1 în fața Germaniei.
Min 69: 3-0, GOOOL Argentina, Alvarez reuşeşte dubla după o fază spectacol creată de Messi
Min.38: 2-0: GOOOL Alvarez, care a plecat din propriul teren, ca Maradona în vremurile bune
Min. 34: GOOOL Argentina, Messi deschide scorul din penalty.
ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul, E. Fernandez, Paredes, Mac Allister – Messi, J. Alvarez
REZERVE: Armani, Rulli – Almada, Correa, Di Maria, Dybala, Foyth, Li. Martinez, La. Martinez, Palacios, Pezzella, G. Rodriguez
SELECȚIONER: Lionel Scaloni
CROAȚIA (4-3-3): Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic – Pasalic, Kramaric, Perisic
REZERVE: Grbic, Ivusic – Barisic, Budimir, Erlic, Jakic, Livaja, Majer, Orsic, Petkovic, Stanisic, Sucic, Sutalo, Vida, Vlasicic
SELECȚIONER: Zlatko Dalic
Stadion: Lusail (Al Daayen)
Arbitru: Daniele Orsato (Italia)
Vicecampioana mondială a terminat pe locul secund grupa cu Maroc, Belgia şi Canada, apoi a trecut în optimile de finală de Japonia, la loviturile de departajare. Bomba a venit însă în sferturi, când croaţii au eliminat favorita la câştigarea trofeului, Brazilia, tot la loviturile de departajare. Pentru croaţi este a doua semifinală consecutivă la Cupa Mondială, după ce în urmă cu patru ani au pierdut finala jucată împotriva Franţei în Rusia (2-4).
Echipa antrenată de Zlatko Dalic are un bilanţ perfect la loviturile de departajare, câştigând toate cele patru meciuri care au ajuns în acest punct, două la CM 2018 şi două la CM 2022. Croaţia va încerca să devină marţi prima echipă care joacă două finale consecutive de la Brazilia, în 2002, care a cucerit trofeul la ediţia din Coreea de Sud şi Japonia, după ce fusese învinsă de Franţa în ultimul act din 1998.
Lionel Messi, în fața celei de-a doua finale de CM
Argentina intenţionează şi ea să se califice în finală, care ar fi a doua pentru Lionel Messi, după cea pierdută în faţa Germaniei în 2014 (0-1, după prelungiri).
Cupa Mondială este singurul trofeu care lipseşte din palmaresul căpitanului naţionalei Albiceleste. Argentina a început turneul final din Qatar cu o înfrângere şocantă în faţa Arabiei Saudite (1-2), dar a reuşit să ajungă în semifinale pentru a şasea oară în istoria sa, deşi a primit gol în trei din cele patru meciuri jucate de atunci.
Programul semifinalelor Cupei Mondiale 2022:
Argentina – Croația, marți, 13 decembrie, ora 21:00
Franța – Maroc, miercuri, 14 decembrie, ora 21:00
Argentina a cucerit două titluri, în 1978 şi 1986, jucând finala de alte trei ori (1930, 1990, 2014). Cele două echipe s-au mai întâlnit de două până acum la Cupa Mondială, în faza grupelor, sud-americanii câştigând în 1998 cu 1-0, iar croaţii cu 3-0 în 2018. Bilanţul general este echilibrat, cu două victorii de fiecare parte şi un egal.
Statisticile celor două semifinaliste la CM 2022
Din punct de vedere statistic, Argentina a marcat 9 goluri la CM 2022 (a primit 5), iar Croaţia a înscris 6 (a încasat 3), argentinienii a pasat mai mult, 3.319 pase (2.953 reuşite), faţă de 3.157 (2.743), sud americanii au avut mai puţine centrări, 87-122 (24-29 reuşite), explicabil şi prin lipsa de talie a echipei lui Messi.
Argentina a avut mai multe şuturi la poartă, 73-55, dar şi pe poartă, 32-21, precum şi mai multe cornere (31-20).
Marcelo Brozovic este jucătorul croat cu cei mai mulţi kilometri alergaţi la CM 2022, 71,95 km (în 503 minute jucate), în timp ce de la argentinieni fotbalistul care a alergat cel mai mult este Rodrigo De Paul, cu 52,35 km (426 minute jucate).
Argentina, fără Gonzalo Montiel și Marcos Acuna
Argentina nu va putea conta în meciul de marţi pe fundaşii laterali Gonzalo Montiel şi Marcos Acuna, ambii suspendaţi pentru cumul de cartonaşe galbene.
Modelul, care a întâmpinat probleme în Qatar din cauza vestimentației, a făcut o predicție, înainte de semifinala dintre Argentina și Croația. Ivana Knoll, care a depășit bariera de 2,5 milioane de urmăritori pe Instagram, a postat pe rețeaua socială un clip scurt în care are în față doi fani: unul îmbrăcat în tricoul Argentinei și celălalt în echipamentul Croației.
Ivana a șutat în minge, care s-a dus direct în suporterul naționalei țării sale. Din păcate pentru acesta, mingea l-a lovit într-o zonă sensibilă, iar spaniolii de la Marca au scris „Ivana a făcut, în felul ei unic, o predicție dureroasă în privința rezultatului semifinalei dintre Croația și Argentina”.
„Predicția mea pentru semifinala dintre Croația și Argentina…sigur va câștiga Croația!”, a scris Ivana Knoll, pe Instagram, alături de clipul de mai jos.
Croata de origine germană susține că a fost obstrucționată de către forțele de securitate aflate pe stadion la meciul Maroc – Portugalia 1-0. Ivana Knoll n-a mai fost lăsată să se fotografieze cu spectatori pe stadion, fără a primi explicații din partea organizatorilor.
În ciuda restricțiilor impuse de către qatarezi, Ivana Knoll și-a păstrat buna dispoziție și a postat în continuare poze și clipuri pe contul de Instagram, acolo unde a ajuns la 2,4 milioane de urmăritori, scrie New York Times.
Sursa citată scrie că suportera Croației continuă să se afișeze în ținute care încalcă codul vestimentar din Qatar. „Nimeni nu mi-a spus aici să îmi pun ceva pe mine. Toată lumea vrea să fotografieze cu mine, chiar și localnicii. Doar pe twitter au fost reacții negative din partea qatarezilor. Dar, probabil voiau doar atenție.”, a afirmat Ivana Knoll. Ivana Knoll, care reprezintă o agenție de modelling din Los Angeles, a obținut o viză în octombrie, care îi permite să lucreze în Statele Unite pentru următorii 3 ani.
Partida Argentina – Croația se va disputa marți, de la ora 21:00, în format LIVE TEXT pe digisport.ro și în aplicația Digi Sport, iar duelul dintre Franța și Maroc va avea loc miercuri, de la aceeași oră. Înaintea acestor două confruntări, Zlatan Ibrahimovic (41 de ani) a dezvăluit că știe cine va deveni ”regina lumii” la fotbal.
”Se știe deja cine va câștiga, e scris și știți ce vreau să spun. Cred că Messi va ridica trofeul, e scris deja”, a declarat Ibrahimovic, citat de SportBible.
Fără să spună lucrurilor pe nume, ”Ibra” a lăsat să se înțeleagă că jocurile sunt făcute pentru ca Argentina să cucerească trofeul suprem la ultimul astfel de turneu final al lui Messi.
”Leii din Atlas” nu au primit până acum gol din partea adversarelor pe care le-a întâlnit la ediţia din Qatar, singurul gol încasat fiind de fapt un autogol marcat de Nayef Aguerd în meciul cu Canada (2-1).
Atacantul Kylian Mbappe are cinci goluri marcate în cinci meciuri la CM 2022, depăşindu-şi performanţa de la ediţia precedentă, când Franţa a cucerit trofeul. La doar 23 de ani, Mbappe are în total 9 goluri marcate în 12 apariţii la Cupa Mondială.
Baobabul este unul dintre cele mai mari exemplare de arbori din lume, iar asta a fascinat o lume întreagă. Pe Digi World și Digi Online, de la ora 18:00.
Franţa are un atac de două ori mai bun decât Marocul (11 goluri marcate, faţă de doar 5 pentru africani), însă a primit 5 goluri la actualul turneu final, mai exact câte unul în fiecare meci, în timp ce adversara de miercuri are patru meciuri fără gol primit.
Francezii stau mai bine la alte capitole statistice, pase (2.782-1.613, dintre care reuşite 2.466-1.273), centrări (117-44, reuşite 44-13), şuturi la poartă (77-41), pe poartă (28-14) sau cornere (31-6). Dacă Aurelian Tchouameni este francezul care a alergat cel mai mult, cu 51,69 km (în 411 minute jucate), marocanul Sofyan Amrabat este net superior, cu 59,3 km (în 480 de minute jucate).
Echipele Franţei şi Marocului s-au întâlnit de cinci ori în meciuri oficiale, însă au jucat meciuri neoficiale în anii 1960, 1970 şi 1980. Franţa nu a pierdut niciodată un meci oficial în faţa Marocului, cel mai recent fiind un egal (2-2) înregistrat în 2007 la Paris.