UBB „nu are rolul de a valida sau invalida public propunerile partidelor politice în funcţii publice”, ci poate doar să fie consultată pentru desemnări în funcţii de conducere relevante academic, însă, în final, „responsabilitatea publică se cuvine să aparţină, ca în orice stat democratic, partidelor politice, fără a fi delegată altor actori sociali”, potrivit documentului citat.
„Pe de altă parte, comunitatea academică a UBB consideră că un ministru al Educaţiei se impune a fi o personalitate cunoscută şi respectată de către opinia publică, o persoană cu experienţă în învăţământ, cu o carieră didactică şi cu o operă ştiinţifică de mare prestigiu. UBB va susţine toate măsurile noului ministru care vor fi congruente cu setul de bune practici academice europene şi, ca parte a sistemului educaţional condus de Minister, va fi un colaborator pro-activ şi/sau partener al ministrului (dacă va fi solicitată) în elaborarea unor astfel de măsuri”, potrivit comunicatului.
Conform sursei citate, reprezentanţii universităţii vor avea şi în continuare o atitudine critică şi constructivă faţă de măsurile care vin dinspre Guvern şi care nu corespund cu aria europeană a educaţiei şi cercetării.
„UBB va avea însă – ca până acum – atitudini critici constructive faţă de acele măsuri ale Ministerului care nu corespund cu aria europeană a educaţiei şi cercetării, arie din care universităţile româneşti fac parte. Ca urmare, în acest moment, după învestirea în funcţie, conducerea Universităţii Babeş-Bolyai îi urează succes noului titular al Ministerului Educaţiei Naţionale, reafirmându-şi hotărârea fermă de a se înscrie, ca până acum, în efortul general de susţinere a performanţei în învăţământul superior românesc”, se arată în comunicatul menţionat.
Documentul a fost transmis presei ‘ca urmare a informaţiilor care au generat în spaţiul public o nedorită confuzie în privinţa poziţiei Universităţii Babeş-Bolyai şi a rectorului UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, în legătură cu desemnarea noului ministru al Educaţiei’.