Război în Ucraina UPDATE. Sediul Statului Major al Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol a fost vizat sâmbătă într-un atac cu dronă, fără să rănească pe cineva, al doilea atac de acest fel în mai puţin de o lună, anunţă guvernatorul acestui oraş din Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, Mihail Razvojaiev, relatează AFP.
”Drona a fost doborâtă chiar deasupra (sediului) Statului major al Flotei. A căzut pe acoperiş şi a luat foc”, scrie într-o postare pe Telegram Mihail Razvojaiev. Acest incident ”nu a cauzat pagube grave” şi nici răniţi, precizează el şi acuză forţele ucrainene de acest atac.
Acesta este al doilea atac cu dronă vizând sediul Statului Major al Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopolo în mai puţin de o lună.
La 31 iulie, o dronă a căzut în curtea Statului major al Flotei, a rănit cinci angajaţi şi a condus la anularea tuturor festivităţilor prevzăute atunci cu ocazia Zilei Flotei ruse.
Ucraina, acuzată de Rusia de acel atac, a dezminţit orice implicare şi a respins aceste acuzaţii drept o ”provocare”.
Război în Ucraina. În această dimineață au fost raportate mai multe explozii în Sevastopol, portul din Crimeea unde se află flota armatei Rusiei la Marea Neagră. Din primele informații nu s-au produs daune foarte mari, rachetele ucrainene ratând ținta.
Explozii au fost raportate în ultima perioadă în apropierea unor baze militare aflate în zonele controlate de Rusia în Ucraina şi în interiorul teritoriului rusesc, chiar dacă ucrainenii nu revendică oficial atacurile.
Zelenski, anunţul care dă fiori lumii: Vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile
Maximilian Hess, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, a declarat pentru Al Jazeera că abilitatea Ucrainei de a-şi intensifica atacurile în peninsula ucraineană Crimeea, de la Marea Neagră, care a fost confiscată de Moscova în 2014, este „foarte importantă din punct de vedere simbolic”.
Din punct de vedere militar, a spus analistul, forţele ucrainene urmăresc să slăbească Rusia prin lovirea unor depozite de muniţii şi prin doborârea mai multor avioane înainte de a lansa o contraofensivă la nord de râul Nipru.
„Rămâne de văzut dacă ucrainenii pot face acest lucru după aceste atacuri”, a adăugat Hess. „S-ar putea să nu aibă forţele necesare pentru a împinge aceste avantaje pe teren”.
https://twitter.com/na_intel/status/1560867159550607362
Pentagonul anunţă un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina
Pentagonul a anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 775 milioane de dolari, care cuprinde, în special, rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de înaltă precizie HIMARS, relatează AFP.
Această nouă tranşă de ajutor prevede de asemenea trimiterea unor sisteme de tunuri mobile şi obuze suplimentare compatibile cu armamentul furnizat de către Marea Britanie Ucrainei, a declarat presei o înaltă responsabilă din Ministerul american al Apărării.
Potrivit unui alt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters, noul pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina include drone de supraveghere şi, pentru prima oară, vehicule rezistente la mine, precum şi 16 obuziere Howitzer.
Război în Ucraina. Rusia a bombardat toată noaptea mai multe oraşe, armata lui Zelenski atacă depozitele de armament
Concret, pachetul de ajutor militar mai cuprinde 15 drone de supraveghere Scan Eagle, 40 MaxxPro MRAP (camioane de protecţie împotriva ambuscadelor, rezistente la mine) şi aproximativ 1.000 de rachete antitanc Javelin.
Această nouă tranşă de asistenţă ridică la 10,6 miliarde de dolari totalul ajutorului militar al SUA trimis Ucrainei de la declanşarea invaziei de către Rusia în 24 februarie.
Forţele ruse demonstrează o „lipsă totală de progres pe câmpul de luptă” în Ucraina, a apreciat vineri o înaltă responsabilă a Pentagonului, menţionând în special utilizarea de către forţele ucrainene a rachetelor americane HIMARS.
„Nu am constatat recucerirea de teritoriu” de către forţele ucrainene, a recunoscut această responsabilă, sub rezerva anonimatului. „Dar constatăm o slăbire evidentă a poziţiilor ruseşti în mai multe locuri”, a adăugat ea.
De când trupele ruse au trecut frontiera ucraineană în luna februarie în ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept „operaţiune militară specială”, conflictul s-a transformat într-un război de uzură în principal în estul şi sudul Ucrainei.