Forțele armate ale Ucrainei au folosit în mai multe rânduri arme furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul Rusiei, a informat AFP, citând mai multe surse.
Citește și Război în Ucraina. Cea mai proastă veste pentru Zelenski vine din Germania
Potrivit acestora, ultima dată când armele aliaților au fost folosite, ucrainenii au atacat obiective din apropierea Krasnodarului.
Chiar cu o zi înainte de analiza realizată de AFP, Bild a scris că Ucraina a încălcat cel puțin o dată un acord cu aliații occidentali privind nefolosirea armelor primite de la ei în atacurile pe teritoriul Rusiei.
Potrivit publicației germane, Forțele Armate ucrainene au atacat Rusia folosind sistemul Patriot primit din Germania.
Bild nu precizează care țintă a fost lovită de rachetele din complexul Patriot.
Mai mult decât atât, atacul ucrainean a dus la nemulțumirea Statelor Unite și a Germaniei.
Sursa publicației germane scrie că ambele țări au amenințat Ucraina cu oprirea livrărilor militare, dacă se repetă un incident similar.
Pe 8 februarie 2024, The New York Times, citând oficiali americani, a scris că aeronava militară Il-76, care s-a prăbușit în regiunea Belgorod pe 24 ianuarie, a fost doborâtă de un sistem de rachete antiaeriene Patriot (SAM).
AFP amintește că reticența unor țări occidentale de a acorda Ucrainei permisiunea de a lovi cu armele pe teritoriul rusesc este cauzată de teama unui conflict direct cu Moscova, conform Kommersant.
În special, SUA și Germania se opun.
Articolul notează că armele occidentale au fost deja folosite de mai multe ori în timpul atacurilor asupra teritoriului rus. Pe lângă cele precizate anterior, Ucraina a lovit Crimeea ocupată, pe care Kremlinul o consideră „inviolabilă”.
James Everard, fostul comandant suprem adjunct al forțelor comune ale NATO, a declarat pentru AFP că restricțiile impuse Ucrainei „ajută” Rusia să obțină avantaje strategice, operaționale și tactice.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 25 mai că Ucraina ar trebui să aibă dreptul de a lovi teritoriul Rusiei cu arme occidentale.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a susținut, de asemenea, ca Ucraina să lovească Rusia cu arme occidentale.
În același timp, coordonatorul pentru comunicații strategice din cadrul Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat, la un briefing din 28 mai, că Statele Unite se opun în continuare utilizării armelor americane în acest fel.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi, 28 mai, Europa cu „consecinţe grave”, dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus.
„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, a spus liderul de la Kremlin.
Te-ar putea interesa și Putin ameninţă că va lovi țările din Europa dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale
„Acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a continuat Putin, la o conferință de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.