„Ucraina roagă respectuos Curtea să conchidă și să declare că Federația Rusă și-a angajat responsabilitatea internațională (…) acordând sprijin terorismului și neîmpiedicând finanțarea (…) actelor de terorism comise de aliații săi în Ucraina”, indică într-un comunicat instanța ONU cu sediul la Haga.
Kievul afirmă în plângerea depusă luni seara că, prin acțiunile sale, Federația Rusă încalcă principiile fundamentale ale dreptului internațional, inclusiv cele stipulate în Convenția internațională pentru suprimarea finanțării terorismului, dar și că, prin acțiunile sale din Crimeea și Sevastopol, a „sfidat Carta ONU, acaparând prin forță militară o parte a teritoriului suveran al Ucrainei”, potrivit Agerpres.
Președintele ucrainean Petro Poroșeko subliniază la rândul său într-un comunicat că „Rusia trebuie să plătească prețul agresiunii sale” și notează că „Federația Rusă încalcă în mod brutal de trei ani dreptul internațional”.
Rusia a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea, după o intervenție militară și un referendum calificate drept ilegale de către Kiev și Occident. De peste doi ani, estul Ucrainei este scena unui conflict între forțe guvernamentale și separatiști proruși care sunt, potrivit Kievului și Occidentului, susținuți militar de către Rusia, ceea ce Moscova dezminte, amintește AFP.
În ce privește cursa MH17, avionul civil malaezian doborât în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei, acesta a fost lovit de o rachetă antiaeriană de tipul BUK adusă din Rusia în zona de conflict controlată de rebelii proruși — a fost, în septembrie, concluzia investigației internaționale conduse de autoritățile din Olanda, țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului. Rusia s-a declarat ulterior „dezamăgită” de aceste prime rezultate’ părtinitoare” ale anchetei.