Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria de teama unei invazii a Armatei a 14-a

Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria, cu explozibili. Prezența trupelor rusești în Transnistria nu e văzută cu ochi buni nici de ucraineni, care vineri și-au luat măsuri de precauție, de teama unei posibile incursiuni.
Alina Costache
05 mart. 2022, 08:18
Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria de teama unei invazii a Armatei a 14-a

Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria, cu explozibili. Momentul a fost filmat de ucraineni, care au luat această decizie de teama unei posibile incursiuni a militarilor ruși staționați în regiunea separatistă.

Citeşte şi: Raiduri aeriene în Kiev, Chernihiv, Kharkiv şi Zhytomyr. Rusia trimite alţi 1000 de mercenari în Ucraina

Ucraina a distrus un pod care o lega de Transnistria

Aici sunt peste 1.000 de militari din armata a 14-a, care nu s-au implicat până acum în conflictul din Ucraina.

Ucraina a pierdut controlul în orașul Herson, acesta fiind primul mare oraș ucrainean ocupat de invadatori. Primarul a negociat cu armata rusă, iar orașul a trecut în mod pașnic sub ocupație. Localnicii trebuie să respecte restricțiile impuse de ruși, aliementele fiind raţionalizate.

Hussain, locuitor din Herson: „Nu ai voie să ieși afară din casă după ora 18. Nu sunt permise adunările cu mai mult de trei oameni la un loc. Trebuie să conducem cu viteza minimă prin oraș, asta dacă vrem ca lucrurile să rămână normale. Dar orașul este cu siguranță sub controlul rușilor.

Transnistria îşi cere independenţa faţă de Republica Moldova! Replica Tiraspolului după ce Chişinăul a cerut oficial aderarea la UE
Un locuitor al orașului din Ucraina a declarat pentru CNN că în oraș este haos și panică generală, oamenii încercând să facă rost de produse de bază.

Potrivit acestuia, orașul suferă de o lipsă gravă de alimente și medicamente – în special insulină, pentru că farmaciile sunt jefuite.

Un civil american care locuiește în orașul Herson, cel mai mare oraș din Ucraina căzut în mâna rușilor, este în legătură cu un senator american pentru a organiza un convoi umanitar, conform BBC.

Tiraspolul solicită recunoaşterea independenţei Transnistriei, în replică la cererea oficială a R.Moldova de aderare la UE

Tiraspolul solicită R. Moldova să demareze un dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal”. De asemenea, face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.
Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova, într-o declaraţie, „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menţionează în declaraţia emisă de Tiraspol şi citată de replicamedia.md. Totodată, critică depunerea de către R. Moldova a cererii oficiale de aderare la UE.

„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană şi Moldova, fără a ţine cont de opinia şi în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuţiei acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internaţională a „Conferinţei Permanente…”, pune capăt procesului de soluţionare, care necesită formalizare juridică internaţională urgentă”, se mai menţionează în declaraţie.

„În noile circumstanţe actuale, inclusiv cele create de acţiunile conducerii moldoveneşti, solicităm părţii moldoveneşti să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, afirmă Tiraspolul.

Totodată, regimul de la Tiraspol face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.

Preşedintele Republicii Moldova a semnat, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană care va fi adresată preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Preşeeintele Klaus Iohannis a afirmat că România va sprijini Republica Moldova în acest demers.

 

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu devine istorie?! Răsturnare de situație chiar înainte de alegeri: Va fi urmat de executare!
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Doi ostatici israelieni eliberați de Hamas în Fâșia Gaza
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România