Informația a fost confirmată pentru RBC-Ucraina de o sursă din cadrul forțelor ucrainene, care a declarat: „Într-adevăr, pentru prima dată, ATACMS a fost utilizat pentru un atac pe teritoriul Federației Ruse. Atacul a fost efectuat asupra unui obiect din regiunea Bryansk, a fost lovit cu succes”.
Potrivit aceleași surse, ținta a fost o instalație militară aflată lângă Karachev, un oraș situat la aproximativ 130 de kilometri de granița cu Ucraina.
„În noaptea de 18-19 noiembrie 2024, unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, împreună cu alte unități ale forțelor de apărare, au lovit arsenalul centrului logistic 1046 de lângă orașul Karachev, regiunea Bryansk, Rusia”, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei printr-o postare pe Facebook, conform Ukrainska Pravda.
În jurul orei 2:30, în zona atacată au fost raportate 12 explozii puternice.
„Distrugerea depozitelor de muniții ale armatei ruse pentru a opri agresiunea armată rusă împotriva Ucrainei va continua”, a adăugat armata ucraineană.
Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat marţi o doctrină nucleară actualizată care permite răspunsuri cu arme nucleare la atacurile convenţionale care ameninţă suveranitatea Rusiei, transmit EFE şi Reuters.
Cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie, Putin ordonase modificări ale doctrinei nucleare pentru a menţiona că orice atac convenţional asupra Rusiei ajutat de o putere nucleară ar putea fi considerat un atac comun asupra Rusiei.
Separat, institutul de cercetare al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că Rusia a început producţia în masă de adăposturi mobile antibombă care pot proteja împotriva unei varietăţi de ameninţări provocate de om şi de dezastre naturale, între care radiaţiile şi undele de şoc.
Adăpostul „KUB-M” arată ca un container de transport armat. Poate oferi o anumită protecţie împotriva radiaţiilor, schijelor, resturilor şi incendiilor şi poate fi desfăşurat în vastul permafrost nordic al Rusiei, potrivit institutului de stat.
O unitate standard poate găzdui 54 de oameni, dar pot fi adăugate module suplimentare, a spus institutul.
Războiul din Ucraina intră în ceea ce unii oficiali spun că ar putea fi faza finală – cea mai periculoasă – pe măsură ce forţele Moscovei avansează cu cel mai rapid ritm din primele săptămâni ale conflictului din 2022, iar Occidentul încearcă să susţină Ucraina.
Institutul rus nu a făcut nicio legătură între această decizie şi vreo criză actuală, deşi anunţul a venit exact în momentul în care administraţia preşedintelui american Joe Biden a fost de acord să permită Ucrainei să lanseze rachete americane cu rază lungă de acţiune în adâncul teritoriului Rusiei.
Kremlinul a declarat luni că Rusia va răspunde la ceea ce a numit o decizie nesăbuită a administraţiei Biden şi a avertizat că această decizie va atrage Statele Unite direct în conflict.