Cel puţin o persoană a fost rănită luni în regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, după ce forţele ruse au doborât patru rachete deasupra regiunii şi a centrului său administrativ Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii aflate la graniţa cu Ucraina, relatează Reuters.
„În acest moment se ştie că o persoană a fost rănită”, a declarat Viaceslav Gladkov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Există, de asemenea, pagube provocate de resturi de rachete la două clădiri rezidenţiale”, a adăugat el. Oficialul rus nu a spus cine crede că a tras rachetele, dar în trecut a acuzat forţele ucrainene de cealaltă parte a graniţei de atacuri similare.
Belgorodul se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov şi a fost în mod repetat sub tiruri de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în urmă cu un an. Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei şi de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina.
Ucrainenii au respins duminică 102 atacuri
Forţele ucrainene au respins 102 atacuri în ultima zi, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al forţelor armate ale Ucrainei, informează luni The Guardian.
În cea mai recentă actualizare, Statul Major al forţelor armate ucrainene a precizat că forţele ruse au continuat operaţiunile ofensive în regiunile din direcţiile Lymansky, Bakhmutsky, Avdiivskyi, Marinskyi şi Shakhtarskyi.
Conform aceleiaşi surse, în jurul oraşelor Kupyans şi Lymansk, forţele ruse au continuat să încerce să străpungă apărarea ucraineană prin asalturi în mai multe zone şi bombardamente de artilerie.
Potrivit actualizării, forţele ruse „continuă să jefuiască teritoriile capturate temporar”. Recent, ocupanţii au început să scoată din centrul educaţional şi de formare al centralei nucleare din Zaporojia echipamente educaţionale, care erau folosite pentru a îmbunătăţi calificările personalului.
Preşedintele Vladimir Putin caută ţapi ispăşitori pentru eşecurile Rusiei în conflictul din Ucraina, scrie Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în actualizarea sa zilnică. Potrivit analiştilor de la centrul de cercetare din SUA, Putin foloseşte pierderile grele ale Grupului Wagner, precum şi rapoartele despre moralul scăzut al trupelor şi crimele de război pentru a distrage atenţia publicului de la probleme reale.
„În timp ce (Evgheni) Prigojin (fondatorul Grupului Wagner) a văzut la Bahmut o oportunitate de a câştiga influenţă asupra Kremlinului şi asupra Ministerului rus al Apărării pentru a-şi atinge obiectivele comerciale şi politice, Putin a folosit Grupul Wagner pentru a-şi proteja regimul de consecinţele dezastruoase ale mobilizării”, adaugă analiştii.
Potrivit buletinului zilnic al think tank-ului american Institute for the Study of War (ISW), Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe, ar fi confirmat că există „lupte interioare” în cercurile Kremlinului şi că „se pare că Putin nu le poate rezolva”.
Purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, cu ocazia unui forum desfăşurat la Moscova, ar fi spus că Kremlinul nu poate repropune abordarea stalinistă a controlului central al informaţiilor interne ruseşti din cauza luptelor neprecizate dintre „elitele” Kremlinului.
Potrivit lui ISW, aceste afirmaţii susţin unele aprecieri ale aceluiaşi think tank cu privire la deteriorarea regimului rus şi la dinamica controlului spaţiului informaţional. Ar exista „lupte interioare între membri-cheie ai cercului interior al lui Putin; Putin a cedat spaţiul informaţional unei varietăţi de actori cvasi-independenţi; Putin este aparent incapabil să ia măsuri decisive pentru a recâştiga controlul asupra spaţiului informaţional”.
Potrivit ISW, nu este clar de ce Zaharova a mers atât de departe încât să facă aceste afirmaţii, dar este posibil să fi vrut să „reducă aşteptările bloggerilor militari naţionalişti cu privire la capacitatea Kremlinului de a da coerenţă unei singure naraţiuni şi poate chiar o politică unificată”.