Război în Ucraina. Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a declarat marţi că Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare, informează dpa.
„Ucraina are dreptul legitim să se apere. Ea are dreptul legitim de a face aceasta în interiorul propriilor sale frontiere, desigur, însă ea are de asemenea dreptul să proiecteze forţe dincolo de frontierele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forţe în interiorul Ucrainei”, a spus Cleverly, membru al Partidului Conservator aflat la guvernare în Regatul Unit, în timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său estonian Margus Tsahkna, în capitala Estoniei, Tallin.
„Prin urmare, ţintele legitime dincolo de propria sa graniţă sunt parte a autoapărării Ucrainei. Şi noi trebuie să recunoaştem aceasta”, a adăugat James Cleverly.
Şeful diplomaţiei britanice nu a dorit să comenteze asupra dronelor care au lovit Moscova, afirmând că nu va face speculaţii cu privire la cele mai recente lovituri.
Rusia a afirmat că opt drone au vizat zone civile din Moscova şi din jurul acesteia, unde trăiesc în total aproximativ 21 de milioane de oameni, la primele ore ale zilei de marţi, dar că fie dronele au fost doborâte, fie au fost deviate cu ajutorul unor echipamente electronice speciale.
Potrivit unor surse de informaţie ruse, dronele au cauzat pagube minore mai multor case şi doi oameni au fost răniţi uşor.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că atacul cu drone care a vizat în zori Moscova, unul fără precedent, a fost o replică la o lovitură rusă contra cartierului general al informaţiilor militare ucrainene. Potrivit lui Putin, citat de Reuters, acest atac cu drone, cel mai mare comis de Ucraina împotriva Rusiei, a reprezentat o încercare de a intimida Rusia şi pe cetăţenii ruşi.
Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a respins acuzaţia că Ucraina ar fi implicată direct în atacul cu drone asupra Moscovei, dar a precizat că Kievul se bucură să vadă asemenea evenimente.
Putin, despre atacul cu drone asupra Moscovei: Kievul vrea să îi intimideze pe ruşi şi să provoace un răspuns din partea Rusiei
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat marţi că cel mai mare atac cu drone efectuat vreodată de Ucraina asupra Moscovei a fost o încercare de a speria şi a provoca Rusia, iar apărarea aeriană din jurul capitalei va fi întărită, relatează TASS şi Reuters.
Prin atacul cu drone ucrainene asupra Moscovei, autorităţile de la Kiev încearcă să intimideze cetăţenii ruşi şi să provoace un răspuns similar din partea conducerii ruse, a declarat Vladimir Putin în timp ce se afla într-o vizită de lucru la Centrul Cultural Zotov din Moscova şi i-a fost pusă această întrebare despre atacul cu drone asupra Moscovei de Svetlana Ciupşeva, şefa Agenţiei pentru Iniţiative Strategice, scrie TASS.
Vladimir Putin crede că atacul asupra Moscovei este răspunsul Kievului pentru faptul că armata rusă a lovit zilele trecute sediul serviciilor militare de informaţii din Ucraina.
Federaţia Rusă loveşte pe teritoriul ucrainean, dar o face „cu arme de mare precizie şi cu rază lungă de acţiune, în mod specific asupra instalaţiilor de infrastructură militară sau a depozitelor cu muniţie sau combustibil şi lubrifianţi folosiţi în operaţiunile de luptă”, a spus Putin. Astfel, „în urmă cu două sau trei zile”, forţele armate ruse au lovit sediul serviciilor de informaţii ale armatei ucrainene. Între timp, regimul de la Kiev a ales o altă cale – intimidarea cetăţenilor ruşi şi „lovituri asupra clădirilor rezidenţiale”, a arătat Putin.
„Acesta este un semn clar de activitate teroristă”, a adăugat liderul de la Kremlin. Scopul atacului cu drone asupra Moscovei este de a „provoca o reacţie din partea Rusiei”, a explicat Putin. Alte ameninţări puse la cale de regimul de la Kiev includ „încercări de a întrerupe activitatea la centrala nucleară din Zaporojie” şi „de a folosi unele dispozitive legate de industria nucleară”, a continuat el.
Putin a subliniat însă că sistemul de apărare aeriană al Moscovei a funcţionat „fără probleme, în mod satisfăcător”, deşi, a admis el, „mai este ceva de lucru”.
„În general, este clar ce trebuie făcut pentru a întări apărarea aeriană a capitalei”, a menţionat Putin.
Rusia a declarat marţi că opt drone au vizat zone civile din Moscova şi din regiunea Moscovei – cu o populaţie de peste 21 de milioane de locuitori – în primele ore ale zilei, dar aparatele au fost fie doborâte, fie deviate cu ajutorul unor bruiaje electronice speciale.
Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a negat că Kievul ar fi fost implicat direct în atacul de la Moscova, dar a spus că Ucraina se bucură să urmărească evenimentele şi crede că vor urma altele.
Atacurile cu drone în interiorul Rusiei s-au intensificat în ultimele săptămâni, cu lovituri asupra conductelor de petrol şi chiar asupra Kremlinului, la începutul acestei luni. Ucraina a negat atacul de la Kremlin, dar The New York Times a relatat că serviciile secrete americane cred că Kievul este responsabil.
Marţi, resturile de drone au lovit unele dintre cele mai prestigioase zone ale Moscovei, inclusiv Leninski Prospekt, un mare bulevard construit în timpul lui Iosif Stalin, şi zona din vestul Moscovei, unde elita rusă – inclusiv Putin – îşi are reşedinţele.
Locuitorii din sud-vestul Moscovei au declarat că au auzit bubuituri puternice în jurul orei locale 05:00 – 06:00 (şi a României), urmate de un miros de benzină. Unii au filmat o dronă care a fost doborâtă şi o coloană de fum care se ridica la orizont, spre Moscova.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că două persoane au fost rănite, dintre care una a fost spitalizată, în atacul de la primele ore ale dimineţii. Aeroporturile din Moscova au rămas deschise. Nu au fost raportate decese.
Procurorii au declarat că incidentele au avut loc în districtul Odinţovski din vestul regiunii Moscova – unde Putin îşi are reşedinţa de stat Novo-Ogariovo. Zona, cea mai scumpă din Rusia, găzduieşte elita ţării.
Televiziunea de stat rusă a reflectat cu calm atacurile. Mulţi moscoviţi şi-au continuat viaţa cu fatalismul pentru care sunt renumiţi, menţionează Reuters. Într-o zi călduroasă de primăvară, în centrul oraşului, locuitorii puteau fi văzuţi făcându-şi selfie-uri în faţa Teatrului Bolşoi, în timp ce alţii se relaxau în cafenele şi făceau cumpărături în magazinele de lux bine aprovizionate din Moscova.
Până în prezent, Putin a ţinut războiul din Ucraina departe de Moscova, unde viaţa a continuat relativ normal, în ciuda celei mai mari rupturi apărute în legăturile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.
Din octombrie anul trecut, Rusia a început să atace capitala ucraineană în valuri, cu muniţie produsă ieftin, aşa-numitele „drone kamikaze”, pe care acum le foloseşte pe scară largă în timpul loviturilor sale aeriene regulate din Ucraina.
Putin a prezentat în repetate rânduri conflictul din Ucraina ca o luptă cu ceea ce el spune că este un Occident arogant şi agresiv, care riscă un război global prin susţinerea Ucrainei.
Până acum, războiul a fost descris de Kremlin ca o „operaţiune militară specială”. Statele Unite au declarat în repetate rânduri că nu doresc un război cu Rusia şi au spus că Ucraina nu ar trebui să folosească arme occidentale pentru a ataca în interiorul Rusiei.
Parlamentarii ruşi au avertizat că este posibil să existe mai multe atacuri asupra Moscovei, ceea ce, potrivit multora, ar face necesară acordarea unor puteri şi mai mari armatei şi agenţiilor de securitate.
„Sabotajele şi atacurile teroriste ale Ucrainei nu vor face decât să crească”, a declarat deputatul Aleksandr Hinştein, de la partidul de guvernământ Rusia Unită. „Este necesară consolidarea radicală a măsurilor de apărare şi securitate, în special în ceea ce priveşte combaterea dronelor. Acest lucru include adoptarea, în sfârşit, a legilor necesare”, a punctat el.