Sesizată în aceeași zi de guvernul ucrainean, CEDO a reacționat cu celeritate neobișnuită. „Considerând că situația actuală creează riscul continuu de a fi comise violări grave ale Convenției europene„, CEDO — însărcinată să impună respectarea acestui text fundamental — „a decis să aplice art. 39 al reglementării Curții’, care permite CEDO „să indice părților orice măsură provizorie pe care ea consideră că trebuie adoptată în interesul părților”, precizează Curtea într-un comunicat publicat la sediul său din Strasbourg.
„Președintele (unei secțiuni a judecătorilor CEDO) invită cele două părți contractante vizate (Federația Rusă și Ucraina) să se abțină să ia orice măsuri, și în special cu caracter militar, care ar putea antrena pentru populația civilă atingeri la drepturile garantate de Convenție, inclusiv de natură să pună viața și sănătatea acesteia în pericol”, se arată în comunicatul CEDO.
Curtea invită cele două părţi să respecte angajamentele Convenției care decurg „în special din art. 2 (dreptul la viață) și art. 3 (interzicerea tratamentelor inumane și degradante)”, potrivit Agerpres.
Cele două state trebuie, de asemenea, „să informeze Curtea cât mai curând posibil despre măsurile care vor fi luate pentru a asigura deplina respectare a Convenției europene”, pe care au ratificat-o amândouă în anii 1990, în cursul aderării lor la Consiliul Europei, continuă Curtea.
Guvernul ucrainean a introdus joi o „plângere interstatală” în acest sens împotriva Federației Ruse
Guvernul de la Kiev a înaintat o „cerere de măsură provizorie indicând guvernului rus, în special, să se abțină să ia măsuri susceptibile de a constitui amenințări pentru viața și sănătatea populației civile care se află pe teritoriul Ucrainei”.