Război în Ucraina. „Lovim coloanele inamicului”, a declarat Generalul Kyrylo Budanov pentru Military Times. „Incendiem multe coloane ale inamicului.” Loviturile, a spus el, sunt conduse de avioane de luptă Su-24 și Su-25 ucrainene, artilerie și rachete. „Ofițerii și agenții mei de informații conduc și declanșează atacurile”, a spus el.
Adresându-se reporterilor miercuri după-amiază, sub condiția anonimatului, un oficial înalt al apărării a spus că Pentagonul are indicii că forțele ucrainene țintesc convoiul în încercarea de a împiedica ceea ce oficialii cred că este scopul final al Rusiei: să ocupe Kievul și să instaleze un guvern acolo.
Război în Ucraina: Explozie la cea mai mare centrală nucleară după bombardamentele Rusiei VIDEO
Convoiul rușilor, care amenință Kiev-ul, este în acest moment în impas, susțin cei de la Pentagon. Nu există date clare despre ce s-a întâmplat cu el și de ce nu se mișcă. Locuitorii din capitala Ucrainei se așteptau la un atac din partea acestor trupe, dar nimic nu s-a întâmplat în ultimele zile.
În acest moment, convoiul se află în aproape aceeași poziție ca în urmă cu câteva zile. Începe undeva în apropiere de Pribirsk apoi se întinde până lângă Kiev, în zona aeroportului Antonov. Două dintre podurile de acces în capitala Ucrainei, care se află pe posibilele rute pe care ar putea merge convoiul, au fost distruse, tocmai pentru a opri înaintarea rușilor. Este vorba despre podurile din zonele Irpin şi Vişneve.
De altfel, şi Pentagonul susţine că este vorba despre un impas în cazul convoiului rusesc. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore. Potrivit lui Kirby, convoiul de trupe care amenință capitala Ucrainei, întins pe mai mult de 60 km, a fost încetinit de luptătorii ucraineni și „rămâne blocat”. „Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care NU le-au făcut”, a declarat Kirby. El a mai spus că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord.
Zelenski, după exploziile de la cea mai mare centrală nucleară: „Europeni, treziţi-vă, vă rog, ruşii trag în centrala nucleară!”
Convoiul a fost văzut pentru prima oară în imagini din satelit duminică, la 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei. Au fost identificate în acest convoi camioane cu combustibil și logistică, pe lângă tancuri, vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată.
”Credem că în privința convoiului, dar și în privința ofensivei ruse dinspre Nord, lucrurile sunt în impas. Nu au reușit să facă niciun progres notabil în ultimele 24 până la 26 de ore. Nu știm în acest moment care este motivul acestui impas, dar credem că unul dintre motive este că rușii se regrupează şi reanalizează ce nu au reușit să facă, pentru a recupera timpul pierdut. Credem că au întâmpinat provocări de ordin logistic, la care nu s-au așteptat. Şi, în plus, întâmpină rezistență din partea ucrainenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Război în Ucraina: Pentagonul estimează că în maxim 6 săptămâni Rusia va prelua controlul țării
Potrivit Pentagonului, rușilor le va mai lua încă 7 zile pentru a înconjura Kievul și între 4 și 6 săptămâni pentru a prelua controlul țării, scrie Corriere della Sera. Totuși, conflictul va dura mult timp, chiar 10-20 de ani, și nu va avea un rezultat pozitiv pentru trupele lui Putin, scrie ziarul italian, care citează surse din Ministerul Apărării american.
Conform analizei, războiul din Ucraina nu se desfășoară așa cum s-a planificat la Moscova, trupele lui Putin nu se așteptau la rezistența militară și civilă, care a încetinit deocamdată înaintarea. Inițial, rușii s-au gândit la un război fulger, însă aceștia nu au reușit să cucerească, cel puțin până marți, 1 martie, niciunul dintre obiective.
Dificultățile, logistice și militare, întâmpinate în primele șapte zile de luptă au forțat Kremlinul să ridice nivelul forței: dacă inițial trupele lui Putin au avut o abordare mai prudentă, pentru a limita pierderile și a nu face prea multe victime civile, acum au intensificat ofensiva, lovind în principal orașele cu atacuri grele.
Putin este nemulțumit și vrea rezultate. Rachete, arme grele și inexacte plouă acum asupra Harkovului, bombardament care afectează și civili. Convoiul de vehicule rusești stă apoi lângă Kiev, lung de peste 60 de kilometri și oprit la vreo patruzeci de kilometri capitală, arată pe de o parte puterea armatei ruse și, pe de altă parte, îi evidențiază limitele: s-ar fi format din cauza bine cunoscutelor probleme logistice.