„Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, pe care preşedinţia l-a publicat integral în ucraineană.
„Orice stat democratic care se protejează împotriva unei agresiuni trebuie să aibă dreptul de a achiziţiona acest gen de instrumente defensive. Însă în anumite capitale în continuare domină teama”, a mai spus el.
President @ZelenskyyUa:”We will protect our land & our people in all circumstances”
The headline is: „🇷🇺 threatens 🇺🇦 to blackmail the West. Let us join NATO”
⛔️”Germany prevented us to obtain defensive weapons…fear prevails in some European capitals”https://t.co/lncvaBHGxm
— Mehmet Çağatay Güler (@mehmetcagatayg) December 14, 2021
Kievul a anunţat în noiembrie că doreşte să achiziţioneze arme defensive suplimentare de la occidentali din cauza „agresivităţii” Rusiei.
Estul Ucrainei este din 2014 teatrul unui război cu separatiştii pro-ruşi despre care se consideră că sunt susţinuţi de Kremlin, în pofida faptului că acesta infirmă. Acest conflict, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, a început după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.
În aceste ultime săptămâni tensiunea a urcat şi mai mult, Occidentul acuzând Kremlinul că pregăteşte o invazie a Ucrainei şi înmulţind avertismentele faţă de Rusia.
În acest context, preşedintele american Joe Biden a discutat săptămâna trecută cu Vladimir Putin, ameninţându-l pe acesta cu sancţiuni „cum nu s-au mai văzut” în caz de atac asupra Ucrainei.
Pentru moment, aceste eforturi nu au dat rezultate, a spus marţi Zelenski. „Suntem recunoscători pentru susţinere, dar aceste eforturi colective pentru moment nu sunt suficiente” pentru a schimba politica Moscovei, a adăugat el.
Preşedintele ucrainean a mai afirmat că în pofida negocierilor între Moscova şi Washington, contingentele şi echipamentele militare ruse masate la frontiera cu Ucraina nu au fost reduse.
Temându-se de o escaladare în teren, occidentalii au ezitat multă vreme să vândă arme Kievului. Ucrainenii au reuşit în cele din urmă să-şi procure anumite sisteme defensive, în principal dispozitive de rachete antitanc americane Javelin şi drone de luptă turce.